За първи път две рускини на подиума във фигурното пързаляне

Загитова (на снимката) събра двойно повече подаръци от съотборничката си Медведева. От пързалката Алина си тръгна с над 4 торби плюшени играчки, а Евгения с две.

За първи път в историята две руски фигуристки стъпиха на почетната стълбичка. Алина Загитова донесе дебютно злато за “Сборная“ от олимпийските игри в Пьонгчанг, а нейна подгласничка стана съотборничката й Евгения Медведева. И двете състезателки получиха еднакви оценки за волната си програма, но шампионката задържа предимството си и след кратката. Тя бе перфектна технически, изпълни 11 скока, от които 7 тройни.

Призьорките са възпитанички на треньорката Етери Тутберидзе, извела до златото и Юлия Липницкая в отборната надпревара в Сочи 2014.

Алина стана и втората най-млада победителка в историята - на 15 години и 281 дни. Рекордьорка е американката Таре Липински, която триумфира в Нагано-98 на 15 г. и 255 дни.

Медведева спечели всички златни медали на големите първенства в последните 2 години, но този сезон бе с контузия и победена от Загитова на европейското и сега на игрите.

„Преди волната програма знаех, че нямам право на грешка – разкри шампионката. - Излизах, а ръцете ми трепереха, но тялото ми бе запомнило всичко, което правихме на тренировките. И на състезанието то само изпълни всичко.“

„Видяхме висш пилотаж – заяви славният треньор Алексей Мишин. - Какво е една олимпиада? Тя е като гръмотевична буря. След нея небето става чисто и трябва отново да се работи. И това, което видяхте днес, много скоро ще остане в историята. А като треньор, симпатизиращ на скоковете, бъдещето е в тройните аксели и четворните скокове.“

На третото стъпало на подиума стъпи канадката Кейтлин Озмънд, а италианката Каролина Костнер, възпитаничката на Мишин, остана пета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт