"Зелен билет" ще има и при мъгла, мярката ще се въвежда по-бързо

"Зелен билет" ще се въвежда в София и при прогноза за жълт код мъгла, установена по данни на Националния и ститут за метеорология и хидрология, показани на тяхната страница. Сега този превозен документ от 1 лв, който важи за целия градски транспорт за един ден, се въвежда при четирикратно превишаване на нормите за фини прахови частици във въздуха поне два последователни дни на поне две от измереателните станции. Но за да се изчисли среднодневната норма трябват 24 ч. и чакането на това изчисление забавя мярката. Столичният кмет няма право да я въведе толкова бързо, колото е нужно. С промяната мярката ще се въвежда по-бързо и така да се постигне по-добър ефект. В момента точката се обсъжда в Столичния общински съвет и ще се въведе ако бъде одобрена.

"Тази точка беше въведена с доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова. Влезе вчера в комисия по околна среда в СОС. Тя добавя и обогатява възможностите за въвеждане на мярката "зелен билет". Целта на мярката е да намалим натоварването с лични автомобили и да предоставим една добра възможност на гражданите да ползват градския транспорт. Но установихме, че когато приложихме мяркаата на 4-ти дек., че хората възприемат малко негативно този двудневен срок, който изчакахме. Затова новата промяна, която гласувахме в комисия по околна среда насочва към изчолзване на данни от Националния институт по метеорология и хидрология, свързани с жълт код за мъгла или инверсия или безветрие. Всичко това води до струпване на много замърсители в приземните слоеве -условията, които ние определяме като наднормено замърсяване, представляващо риск за човешкото здраве. С въвеждането на и такава възможност за мярката "зелен билет", даваме една по- голяма гъвкавост на кмета да приложи тази мярка при указаните условия и така да отговори максимално бързо на очакванията на хората", каза шефката на екокомидията в СОС Лорита Радева.

"Наблюдавах снижаване на замърсяване още в средата на деня, когато беше въведен зеления билет заради въведането му и метеорологичните условия", отговори Радева на въпрос на "Труд" за това какъв е бил ефекта от въвеждането на мярката във вторник тази седмица.

Столичният кмет Йорданка Фандъкива коментира предложението си за промени при въвеждането на "зелен билет": "В зимните месеци нашия град има проблем с повишаване на нивата на фини прахови частици в определени дни и метеорологични усповия. Наблюдвахме това преди няколко дни. Механизмът, който беше разработен и приет от Столичния общински съвет миналата зима дава възможност за въвеждането на мярката "зелен билет", която наистина се приема добре от гражданите. Това което възложих на специалистите да предложат беше във връзка с невъзможността ми в понеделник да обявя зеления билет. Трябваше да получа информацията от измервателните станции през нощта в неделя срещу понеделник, за да бъдат резултатите ясни. Това ми се стори недостатъчно навременна реакция. Метеоролозите още в неделя вечерта казаха че се очаква да продължат мъглите и инверсиите, но аз нямах право да въведа тази мярта. Тя е свързана със сериозни финансови ангажименти. Затова , за да имам възможността в такива моменти, когато метеоролозите ясно дадат прогнозата за сериозни инверсии и мъгли и имаме вече в деня проблем регистриран на станциите, да мога малко по бързо да реагирам", каза Фандъкова. В работен ден между 200 и 300 хил. лв. ще струва тази мярка на общинския бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България