Ивайло Иванов - Новият главсек на МВР

„Шефът на СДВР става главен секретар на МВР”. Това изречение звучи познато. През май 2017 г. то се отнасяше за Младен Маринов, а през декември 2018 г. - за неговия наследник в т.нар. Софийско градско Ивайло Иванов. Дори и бегъл поглед в биографията на двамата показва, че те вървят един след друг в кариерите си, достигайки до най-високия професионален пост в МВР, работили са в екип и е близо 100 % сигурно, че имат пълно доверие един на друг.

Кандидатурата на Ивайло Иванов за главен секретар на МВР е съгласувана с президента Румен Радев и вероятно, докато четете тези редове, указът за назначаването на Иванов може да е подписан. Вътрешното министерство остана без главен секретар от 20 септември, когато Младен Маринов стана министър. Тъй като имаше проблем с освобождаването на поста от Маринов, премиерът Бойко Борисов даде дума да не се обявява кандидатура за нов главен секретар на МВР, преди тя да е съгласувана с държавния глава. През изминалите 3 месеца обещанието бе спазено, а пусканите от сайтове имена, бяха по-скоро фалшиви (по-модерно е да се пише “фейк” - б.а.) новини. И понеже интернет пространството не търпи празно “фейк” място, веднага след официалното обявяване на Иванов за бъдещ главсек на МВР, “фейкбукарите” седнаха да запълват “фейк” нишите. Например - че Маринов е кум на Иванов, или че двамата са женени за две сестри, тоест - са баджанаци, или че са втори братовчеди, или че Иванов е бил личен шофьор на Маринов. Досега за нито едно от тези четири твърдения няма потвърждение, нито опровержение. Обаче патилите знаят - ако човек тръгне да отговаря на “фейк”-а, ментето се умножава, а социалните мрежи се пълнят с пресен улов на “лайкове” . В случай, че обектът не реагира, “фейк” новината сама остава някъде назад в търсачките, докато съвсем “офейка”.

А фактите са такива. Ивайло Иванов е роден през 1977 г. - 6 години след вътрешния министър, в Луковит, на 47,5 км от родния град на Младен Маринов - Тетевен. Вярно е само, че и двете им родни общини са в Ловешка област, за което политическият и професионален ръководител на МВР могат да бъдат наричани “земляци”. И двамата са завършили Академията на МВР, но с разлика 10 години - Маринов през 1991 г. , а Иванов през 2001 г. Дипломирали са се като магистри по “Право” в Югозападния университет през 5 години - Младенов през 2005 г., а Иванов през 2010 г. Служили са в “Охранителна полиция” и в специализираното полицейско подразделение на СДВР, по-известно като службата за “борба с масовите безредици”. Полицаите от него пазят по мачове, протести, шествия, делегации и т.н. Изключено е покрай службата им Маринов и Иванов да не са се познавали, тъй като по-младият постъпва като редови полицай през 1999 г., когато Маринов вече е бил от началниците. В следващите 5-6 години Иванов стига до взводен командир и началник на група. Но после напуска СДВР и е назначен в “Гранична полиция” като заместник-началник на Регионалната дирекция “Аерогари”, която отговаря за всички граничните пунктове по летищата в страната. По-късно става шеф на Граничния район в Драгоман.

В различни години Иванов е изкарвал курсове за повишаване на квалификацията в Академията на МВР, а също и в Германия и Холандия. През 2015 г. в Будапеща, Унгария завършва Специализиран курс в Международната правоприлагаща академия ILEA, а през 2017 г. курс в Розуел, САЩ.

Завръща се в СДВР като началник през май 2017 г., когато канидатурата му пак е издигната от Младен Маринов, станал главен секретар на МВР. Бившият вътрешен министър Валентин Радев с присъщата си откровеност тогава разказва накратко: “Маринов предложи Ивайло Иванов да го наследи като шеф на СДВР. Направи ми впечатление, че има 2 страници с награди и веднага подписах”.

Постът на главен секретар в МВР обаче не може да се сравни с никой друг във ведомството. Той придоби особено значение след 10 ноември 1989 г., когато трябваше да се раздели политическата и професионалната фигура на командващия от улица “Шести септември”. Преди тази дата в България имаше само една партия, а след нея - над 400 партии, от които може да е издигнат министърът. Ролята на главния секретар обаче е да няма цвят, но да умее да лови мишки. И това би трябвало да го знае най-добре бившият главен секретар на МВР от 2001 до 2005 г. Бойко Борисов, когато е приел кабинетът му да издигне кандидатурата на Ивайло Иванов за професионалист №1 в МВР.

 

Получи високи оценки като шеф на СДВР

През есента на 2017 г., още в първите месеци под ръководството на Ивайло Иванов, столичната полиция разкри убийството в Борисовата градина. То бе извършено на 2 юни 2015 г. по времето на Младен Маринов като шеф на СДВР, който лично благодари на наследника си. Иванов и екипът му бяха похвалени също и за случая с петорното убийство в Нови Искър навръх Новата 2018 г., който бе изяснен за броени часове. Извършителят Росен Ангелов-Горския човек бе обявен за издирване и хайка от полицаи и военни го откри самоубил се във вила в Искърското дефиле. Висока оценка СДВР получи и за опазването на реда по време на събитията, свързани с Европредседателството през първите 6 месеца на тази година.

 

За него

Има всички необходими качества

Ивайло Иванов е дългогодишен служител на МВР. Има всички необходими качества за работа в екип и изпълнение на длъжностната характеристика, която изисква длъжността главен секретар на МВР. Минал е през всички длъжности в кариерното развитие. Изкарал е множество международни школи, включително в Унгария и САЩ. Така че има необходимите качества и подготовка. Завършил е Академията на МВР, след което и магистратурата с юридическо образование.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи

 

Благодаря за работата на СДВР

Искам да изразя своята, а и на всички софиянци благодарности за работата на полицията и главно на СДВР през тази нелека година. През 2018 година в София са се провели над 3000 събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицията беше изключително внимателна, както със самите софиянци, така и с гостите на столицата и се справи отлично с тяхната организация и охрана. Също така по време на Българското Европредседателство се проведоха над 600 събития на открито, в които участваха и много деца. Със своята отлична работа и професионализъму служителите на реда направиха така, че София да се представи отлично в очите на нашите западни партньори.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

 

Отговорен, организиран, с безупречна репутация

Той е изключително отговорен, изключително организиран човек. Според мен е естествен лидер сред колегите си, с безупречна репутация. Пълно самообладание запазва, независимо от тежеста на случаите, с които се заема. Каквато и реализация да трябва да се организира, най-сигурно е, че ще има успех, е ако Ивайло Иванов я ръководи.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети