България изнася най-много плодове, зеленчуци и хранителни продукти за Индия от страните извън ЕС. Това показва анализ на Министерството на земеделието, храните и горите. През 2016 г. за Индия са експортирани 12,7 хил. тона, което е увеличение с над 20 пъти спрямо 2015 г. Става въпрос почти изцяло за сушени зеленчуци, в частност бобови, обясняват експертите от земеделското министерство.
Общо износът ни за трети страни е нараснал на годишна база – със 74%, до 64,9 хил. тона, като след Индия най-големи количества са реализирани в Турция - 9 хил. тона, и САЩ - 6,9 хил. тона.
Експортът на плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях за ЕС нараства с 14,7% спрямо предходната 2015 г., до 190,8 хил. тона. Основен потребител на нашите стоки е Румъния, за където са изпратени 44,7 хил. тона, следвана от Гърция - 30,7 хил. тона и Германия - 27,5 хил. тона.
Въпреки че износът ни расте, вносът отново го изпреварва. През 2016 г. в страната са внесени общо 712,4 хил. тона плодове, зеленчуци и хранителни продукти от тях, като над 60% от тях са от съседни държави.
Традиционно, най-значителни количества са доставени от Гърция - 224,8 хил. тона, или с близо 18% повече на годишна база. Чувствителен ръст се наблюдава при доставките от Полша - с 40%, до 60,2 хил. тона, който се дължи основно на нарасналия импорт на ябълки, домати и гъби. Вносът от трети страни е в размер на 269,8 хил. тона, като стоката идва основно от Турция - 121,2 хил. тона и Македония 50 хил. тона.
И през 2017 г. вносът на плодове и зеленчуци у нас продължава да расте. Като за първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата увеличението при зеленчуците е с 32,2%, а при плодовете – с 12,7%, показват данните на земеделското министерство.
Сериозно нарастване има и при износа на пресни зеленчуци - с 54,1% на годишна база, до 7,9 хил. тона. Най-голям принос имат доматите, чиито експорт се повишава с 1,4 хил. тона или над два пъти.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш