Изправиха пред съда военен, копирал десетки служебни файлове

Съдебната палата в Сливен

Армеец е изправен пред Военния окръжен съд в Сливен за това, че неправомерно е копирал файлове от три служебни компютъра на личния си таблет, съобщиха от съда. Деянията в условията на продължавано престъпление били извършени за период от двайсетина дни през юни 2018 година в ямболско формирование, където бил на служба военният. Той бил разкрит от своя колежка, която видяла, че е свързал таблета си, въпреки опита му да го покрие с вестник, за да не бъде изобличен.

При назначените технически експертизи е констатирано, че са били копирани 77 файла от 3 компютъра, до които той не е имал разрешен достъп и е ползвал чужд акаунт. Капирани и изтрити са били още 278 файла, които не е могло да бъдат възстановени. Шест от тях били с имена като имената на файловете, намерени на твърдите дискове на служебните компютри. Намерени са 9 файла с гриф „За служебно ползване“ и 1 – с гриф за сигурност „Поверително“. Открит е и файл „Анализ“ за резултатите от подготовката на командирите и щаба на формированието, вероятно представляващи държавна тайна. Но тези файлове не фигурират в обвинението, тъй като не са възстановени. Копиран е и файл с база данни за десетки служещи във формированието с трите им имена, ЕГН-та, телефони и други лични данни.

Процесът е преминал по съкратената съдебно следствие. Подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, при което е бил освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание „глоба“ от 1000 лева. Той ще трябва да плати и близо 270 лева за разноски, направени от Военната полиция в хода на досъдебното производство.

Решението на Военния окръжен съд подлежи на обжалване и протест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право