Икер Касияс - Свети Икер

Футболът е на път да загуби един от най-добрите си вратари в историята. Става въпрос за Икер Касияс. Стражът получи инфаркт по време на тренировка с неговия “Порто” и тревожната новина се разнесе мълниеносно по целия свят. Пет дни по-късно той бе изписан от болницата, но според лекарите, Касияс трябва да спре да играе футбол. Стражът ще навърши 38 години на 20 май и по всичко личи, че това ще бъде най-тъжният рожден ден в живота му. Разбира се, само ако предварителните прогнози се сбъднат.

Касияс е човек, който не е свикнал да губи. Показват го резултатите му, които са повече от впечатляващи. Икер е световен шампион, двукратен европейски първенец с националния отбор, рекордьор по участия с екипа на Испания - 167. През 1999-а дори печели световно първенство за младежи до 20-годишна възраст. За първи път в мъжкия национален отбор на Испания играе на 3 юни 2000 г. срещу Швеция (1:1) в Гьотеборг. През 2008-а стана европейски шампион с националния отбор на своята страна. Два сезона по-късно покори и световния връх. Тогава Касияс дори бе капитан и с основен принос за титлата. На 1/4 финала срещу Парагвай (1:0), Икер спаси дузпа. Стабилните му намеси в полуфинала срещу Германия (1:0) и в битката за титлата срещу Холандия (1:0) са решаващи. На Евро 2012 Касияс игра титуляр във всички мачове и ликува с трофея за втори път.

Испанският идол е триумфирал във всички турнири на клубно ниво с “Реал” (Мадрид). С тима има 5 титли, две купи на Краля, четири Суперкупи на страната и 3 трофея от Шампионската лига. Това обаче не е всичко. Касияс е вдигал Суперкупата на УЕФА два пъти, тази от световното клубно първенство - веднъж, и междуконтиненталната купа в два случая. От лятото на 2015-а той е играч на португалския отбор “Порто”. С тима има титла и Суперкупа на страната. Индивидуалните му отличия пък са безброй. Сред най-впечатляващите са тези, в Шампионската лига. Рекордьор е в турнира по брой мачове (177), както и по най-много победи (101, дели първото място с Кристиано Роналдо), “сухи” мрежи (57), 20 поредни сезона с участие в надпреварата и първият вратар, достигнал 100 изиграни двубоя. Икер е и рекордьор по изяви в елиминационната фаза на надпреварата - 19.

Той е част от “Реал” от 9-годишен, когато постъпва в академията “Ла Фабрика” през далечната 1990 г. През ноември 1997-а, когато е бил на 16 години и имал час по модерно изкуство, пратеници на “Реал” се появили в училището и дискретно информирали учителката, че “просто трябва да го освободи”. И от там го отвели до дома му, за да си вземе екипировката. И така Касияс станал част от първия тим на легендарния отбор. За първия тим дебютира през ноември 1999 година. За “Кралския клуб” изиграва впечатляващите 16 сезона. Време, в което той се превърна не само в любимец на феновете, но и в емблема на клуба. Запалянковците на “Реал” неслучайно го наричат Свети Икер заради многобройните му спасявания, донесли точки и купи в Мадрид. Хубавите дни за Касияс обаче на “Сантиаго Бернабеу” приключиха с идването на... Жозе Моуриньо.

Португалецът бе назначен за наставник на тима през лятото на 2010-а. И до ден днешен едно от най-противоречивите решения на Специалния през 3-годишния му период в испанската столица бе да пренебрегне Касияс. Основните обвинения на Моу към стража бяха свързани с “топлата му връзка” със звездите на “Барселона” в испанския национален отбор. Жозе също така бе сигурен, че Касияс “снася” новини от клуба на медиите, което го вбесяваше допълнително. Така звездният вратар бе изваден от титулярния състав в средата на сезон 2012/2013 и неговото място зае Диего Лопес.

“Моуриньо водеше тежка битка с “Барселона” и нещата излязоха извън контрол - призна Касяс по-късно. - Той прекрачи границата в отношението си към мен. Последната му година не беше никак добра. Въпреки че спечелихме титлата в Примера, той вече беше разклатил отношенията си с много хора в клуба. Ситуацията не бе добра нито за мен, нито за него, нито за “Реал”... Мисля, че ако по някакъв начин това се случи отново, бих хванал бика за рогата. Но тогава предпочетох да си замълча. Смятах, че по този начин показвам уважение към ценностите на “Реал”. Бяхме стигнали до етап, на който на никого не му се говореше за Моуриньо и си мислех, че е по-добре да оставя нещата такива, каквито са”.

В крайна сметка Жозе напусна след края на кампанията, а две години по-късно Икер премина в “Порто”.

През настоящия сезон с “драконите” испанският страж отпадна на четвъртфинал в Шампионската лига. След получения инфаркт, Хуан Антонио Корбалан, именит кардиолог в Португалия, заяви, че е време вратарят да прекрати кариерата си. Диагнозата - Икер отново може да има нормален живот, но само ако е далеч от терените. Сега той вече е в Испания, където ще започне рехабилитационен процес. Спортът му е забранен до края на лятото, а времето за евентуалното му завръщане на терена може да отнеме над 10 месеца. Ако не го направи, то футболът ще загуби един от най-великите си вратари в историята. Страж, превърнал се в Светиня за феновете на Цар Футбол...

 

Иска да играе до 40 години

Два месеца преди да получи инфаркт, Икер Касияс заяви, че планира да играе професионален футбол лятото на 2021 година. Тогава изтича договорът му с “Порто”.

“Ще съм на 40 години и ще завърша кариерата си на “Драгао” - каза стражът. - Имах късмета да играя срещу Лионел Меси. Той ме направи по-добър вратар. Дълги години бях съотборник с Кристиано Роналдо и видях как израства за големи дела”.

Аржентинецът пък пожела на Касияс бързо възстановяване.

“Стискам палци да се оправи бързо - каза Меси. - Много съм щастлив от факта, че съм се разписвал във вратата му, защото той все пак е един от най-славните вратари в света”.

 

За него

Играч за големите мачове

Всички сме изненадани, че човек на неговата възраст и в перфектна спортна форма получи инфаркт. Силно се надявам да се възстанови. Той е великолепен под рамката на вратата. Касияс е играч за големите мачове. Трябва да признаем, че неговият пост е най-важният във футбола. Именно заради това стресът за вратарите е по-голям.

Арсен Венгер, бивш треньор

 

Обадих му се веднага

Свързах се незабавно с клуба. Знам, че “Порто” разполага с отличен медицински екип и Икер Касияс ще бъде в добри ръце. В миналото с него имахме разногласия, но отдавна всичко е забравено. Сега имаме добри отношения. Съжалявам за случилото се с него.

Жозе Моуриньо, работил с Касияс в “Реал”

 

Идол с ръкавици

Икер винаги ще бъде един от тези, родени с ръкавица на двете си ръце. Той е идол с вродени качества, към които всички останали се стремим. Винаги ще бъде силата и мотивацията на това, което всеки един вратар мечтае да бъде. Аз, като негов приятел и враг от отминали времена, го окуражавам отново да бъде лъв, но този път край страничната линия. Неговият завет го определя, а той вече е исторически.

Виктор Валдес, бивш вратар на “Барселона”

 

Извади целия късмет на света

Икер извади целия късмет на света, че това се случи по време на тренировка и докторите на “Порто” бяха на разположение. Ако това се бе станало в дома му, например, никога не се знаеше какви щяха да бъдат последиците. Няма значение дали ще играе, той е жив. Това е по-важно от спечелването на световното първенство. Това е най-великата победа в неговия живот и най-доброто спасяване в живота му.

Карло Кутропия, агент на играча

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят