Илияна Йотова: С преподаването на български език и история училище „Христо Ботев“ в Димитровград ще се превърне в духовен център

С преподаването на български език, с четенето на български книги и с изучаването на българска история Основно училище „Христо Ботев“, гр. Димитровград, Сърбия, ще се превърне в духовен център, който възпитава децата в любов към родината на техните родители и прадеди. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на бюст-паметник на Христо Ботев пред едноименното училище.

В изказването си вицепрезидентът припомни, че само преди четири месеца е положила символична първа копка на монумента. „Това родолюбиво дело ще пребъде през поколенията“, допълни още Илияна Йотова.

„За нас ще бъде много важно, ако следващата година децата и от предучилищна възраст имат възможността да изучават майчиния си език. Тази година отново няма българска паралелка в основното училище. Това от своя страна ще обуславя и липсата на ученици за българска паралелка в гимназията в Димитровград“, подчерта вицепрезидентът.

img_1397По-рано през деня, Илияна Йотова проведе работна среща с г-н Никола Селакович, секретар на президента на Република Сърбия, с кмета на гр. Димитровград Владица Димитров и представители на общинското ръководство.

Бяха обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. „Темата за разширяването на Съюза и включването на Западните Балкани е неизменен приоритет за нас“, заяви Илияна Йотова.

Нарастващият брой емигриращи млади хора към Западна Европа, газовият хъб „Балкан“ и необходимостта от по-активно трансграничното сътрудничество в областта на туризма с акцент върху пограничните райони също бяха засегнати в дискусията.

Вицепрезидентът увери г-н Владица Димитров, че гр. Димитровград е и ще бъде не само мост между двете държави, но и активен участник в отношенията между Сърбия и България.

Илияна Йотова връчи на г-н Никола Селакович покана от президента Румен Радев до президента Александър Вучич да посети България.

Вицепрезидентът проведе и дискусия с ученици от гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Димитровград. Бъдещите абитуриенти проявиха интерес към българското висше образование и допълнителните ползи, които биха получили от него. Илияна Йотова представи на учениците от гимназията подробна информация за програма „Еразъм“ и за възможностите, които предоставя тя.

Вицепрезидентът посети и Нешков връх край гр. Димитровград, където са се сражавали български и сръбски войници преди 132 години. Там Илияна Йотова и Никола Селакович поднесоха венци пред паметника-костница.

„Днес извършваме един много важен символичен акт със секретаря на президента Александър Вучич. Почитаме паметта на жертвите както от българска, така и от сръбска страна, за да няма вече счупени плочи и поругани паметници“, изтъкна вицепрезидентът.

По време на обиколката си в гр. Димитровград, Сърбия, Илияна Йотова бе гост и на манастирския комплекс, състоящ се от трите църкви „Св. Троица“, „Св. Петка“ и „Св. Мина“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България