Интерактивната карта за спа дестинациите ще бъде готова до един месец

Интерактивната карта за спа дестинациите ще бъде готова до един месец. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след дискусия по проекта за 7 балнео- и спа дестинации, организиран съвместно с вестник „Труд“.

По време на нея бяха обсъдени проектите за балнео- и СПА дестинации в София и около нея и в Стара планина oт представители на бизнеса, местните власти и експерти. В софийската дестинация са включени – София, София (център), Горна баня, Овча купел, Княжево, Панчарево, Банкя, Момин проход, Костенец, Долна баня, Пчелински минирелни бани и Сепарева баня. В Старопланинската дестинация влизат Бързия, Спанчевци, Вършец, Шипково, Чифлик и Вонеща вода.

“Благодаря на работната група, която продължава да следи в детайли предложенията, кито постъпват, така че да можем да старитраме като разработка интерактивните карти на спа дестинациите и да ги включим в платформата „Аз обичам България“, както и във всички рекламни активности на страната, за да можем да разширим сезона", коментира министърът.

По думите й можем да се похвалим с доста по-висок ръст на посещаемост в страната, както на чужди, така и на наши туристи, през месеците април, май и септември. За първите седем месеца на тази годината имаме над 6,9 милиона чуждестранни туристи, което е почти 6% ръст. Надявам се да продължим със същия темп до края на годината, допълни тя.

"Но за да можем да продължим тренда и да обръщаме схващането за България като дестинация, която предлага добър, качествен продукт на разумна цена, на нас са ни необходими  спа дестинациите, съчетани с култрно-историческите, които разработихме преди две години, и вино и гурме", каза тя.

„Седемте балнео и спа дестинации ще спомогнат да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация. Нашата цел като министерство е да насочим вниманието към тези райони и да създадем по-добри условия за икономическа активност. Така че те ще бъдат популяризирани и това ще насочи интереса и към възможности за инвестиции“, обясни министър Агнелкова. По думите и идеята е да се привлече интерес както от потенциални туристи, така и от потенциални инвеститори. „Надявам се на международната борса в Лондон да успеем да покажем интерактивната карта", допълни министърът.

„Имаме идея да ремонтираме банята в „Овча купел“ и там с научни способи да изследваме различни спа технологии". Това каза зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов по време на дискусията. Той посочи, че в момента една огромна част от изворите в България не се използват.

„Успяхме да получим от държавата два затворени отдавна обекти – баните в „Овча купел“ и в „Горна баня“. Идеята е не просто да ремонтираме една красива историческа сграда, а да създадем място за изследване на спа технологии", допълни той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм