Искат ваучери за здравна почивка

45 хил. отиват на хотел с карта от НОИ

Депутати подкрепиха идеята за отделни зони за купон и отдих

Държавата да разреши въвеждането на ваучери за здравна превенция. За това настояват от туристическия сектор, стана ясно по време на 5-та годишна среща на Националния борд по туризъм, на която в. “Труд” бе медиен партньор. Идеята е бонусът към възнагражденията да се дава от работодателите по същата схема, по която сега служителите получават талони за храна. Предложението ще бъде разгледано от туристическата комисия в парламента. Към момента едва 45 хил. българи годишно се лекуват със субсидиране по програмите на НОИ в балнеохотели и медицински заведения, каза председателят на Българския съюз по балнеология и спа Сийка Кацарова. Докато в Унгария всяка година над 2 млн. души се възползват от здравните си застраховки в частни обекти, допълни тя.

Държавата направи първата стъпка, когато Министерството на туризма изготви 7 спа маршрута. Добре е дестинациите обаче да доведат и до реални приходи за сектора и това може да стане именно, ако държавата разреши ваучерите за здравна почивка, обясни Румен Драганов от Националния борд по туризъм. През следващите 20 г. туристите все повече ще търсят хотелите със здравни програми и здравословна храна, обясни Кацарова. Въвеждането на ваучери е много добра идея и трябва да убедим Министерство на финансите, че тази врата трябва да бъде отворена за българите и родния бизнес, заяви и кметът на известния с минералната си вода Кюстендил Петър Паунов.

Вчера комисията по туризъм в парламента одобри идеята на ресорното министерство курортите да бъдат изключени от Закона за шума, а в тях да бъдат създадени специализирани зони за почивка и за парти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес