Ислямска държава обучавала жени за джихад в Европа

„Ислямска държава“ е тренирала три жени - една от Холандия и две от Белгия, да извършват нападения в Европа. Това е било разкрито от белгийски член на организацията, разпитван от пленилите го американски войници в Сирия, пише Netherlands Times.

Мъжът е задържан от сирийските кюрди през август и е разпитан след това от американски войници. През октомври той разкрва част от плановете на терористите да извършват нападения в Европа.

„Ислямска държава“ тренира жени, за да станат терористи. Те ги учат как да боравят с експлозиви, след което са готвени да пътуват до Европа през Турция“, е съобщил терористът по време на разпити. Той е назовал три имена – на холандска жена и на две белгийски.

Според него една от белгийките „предизвикваше ненавист сред нас, защото се разхождаше открито наоколо с оръжие“. Много от терористите в „халифата“ са били възмутени, вярвайки, че само мъж може да носи оръжие.

Смята се, че около 280 холандски граждани са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към терористични организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа