Испанският премиер Рахой: Българското председателство на Съвета на ЕС е едно от най-успешните

Без никакво съмнение Българското председателство на Съвета на ЕС е едно от най-успешните. Това каза испанският премиер Мариано Рахой на брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов.

„Темите, които са включени в европейския дневен ред, са от огромно значение за бъдещето на всички нас“, обяви той. „С Бойко Борисов говорихме за чудесното състояние, в което се намират отношенията ни. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в испанското общество“, посочи испанският премиер.

„Испания е на 8-мо място във взаимоотношенията си с България. Износът и вносът ни продължават да се увеличават. Търговските ни връзки са все по-интензивни. Ще продължим да работим, за да се запази тази тенденция и в бъдеще“, изтъкна той. „Испания и България са много ефикасни в борбата срещу организираната престъпност“, каза още Мариано Рахой.

Финалната декларация след срещата е неутрална по отношение на въпросите, които ни безпокоят, благодаря за усилията на Бойко Борисов, защото ни дава възможност да я подкрепим, каза Рахой.

„По отношение на присъствието ми на срещата на високо равнище мисля, че решението, което беше взето, да не се присъства, е най-съгласуваното с винаги заявяваното от няколко години насам“, заяви той. „Испания винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на Западните Балкани“, обяви Мариано Рахой. „Днес заявих на българския министър-председател Бойко Борисов, че ще подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на региона“, заяви той. „Високо ценим усърдието, с което работи министър-председателят на България. Той винаги може да разчита на помощта на нашата държава“, каза още испанският премиер.

Позицията ми е тази, която се защитава от българския премиер Бойко Борисов. Това каза испанският премиер Мариано Рахой за мерките в пакета „Мобилност“, срещу които протестират българските превозвачи.

„Мисля, че това е в линия на това, от което се нуждаят превозвачите ни и на това, което се диктува от разума“, изтъкна той. „Това е директива, която в момента се обсъжда в ЕП. Има една част, която остана висяща. Не се постигна съгласие между членките на ЕС. Това е въпрос, който ме безпокои, за мен той е важен“, каза още Мариано Рахой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България