Испанското правителство суспендира автономните правомощия на Каталуния

Активира член 155 от Конституцията

Испанското правителство ще активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на Каталуния. Това потвърди говорител на Монклоа, официалната резиденция на министър-председателя на Испания, предаде The Spain Report.

Лидерът на регионалното правителство в Барселона Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен от централните власти в Мадрид в последната минута преди изтичането на срока (11 часа българско време).

Независимост на Каталуния не е обявена, но ще бъде декларирана, ако правителството на Мариано Рахой активира член 155 от Конституцията, който предвижда суспендиране на автономните правомощия на региона.

„Ако централното правителството продължава да блокира диалога и продължава репресиите, парламентът на Каталуния може, ако сметне за подходящо, да пристъпи към гласуване на официална декларация за независимост", се казва в писмо, изпратено до испанския министър-председател Рахой.

Правителството на Испания свика извънредна среща на кабинета, която ще се проведе в следобедните часове на събота, 21 октомври.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа