И уискито жертва на Брекзит без сделка

Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Мей против отлагане на развода с ЕС

Барние: Гответе се за излизане без споразумение

Шотландското уиски може да се окаже поредна жертва при евентуално излиане на Великобритания от ЕС без споразумение, алармират производители на напитката, съобщава Ройтерс.

Асоциацията на шотландското уиски е разтревожена от значителното увеличаване на разходите за етикетиране по нови правила на скоча, който е най-големият британски износ в сектора на храните и напитките, като при това експортът му в момента се радва на завиден растеж.

Брекзит без сделка ще увеличи разходите, ще усложни търговските отношения между Великобритания и ЕС и ще донесе загуба на търговски ползи на стойност 50 млн. паунда годишно заради митата. “Освен това имаме сериозни опасения дали операторите на пристанищата ще могат да се справят със значителните промени, настъпили в последната минута в системата на износа. Рискът от нарушения в работата на пристанищата е голям”, посочва асоциацията в изявление.

Продажбите на уиски в чужбина през 2017 г. са донесли на Великобритания 4,5 млрд. паунда, което е най-големият износ в сектора на храните, изпреварвайки сьомгата, шоколада и сиренето, посочва Ройтерс.

Междувременно главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че най-важно в момента е да започне подготовка за Брекзит без сделка, макар че се надява този най-лош сценарий да бъде избегнат. Барние допълни, че вариантите за развода на кралството с ЕС са два - напускане с договореното споразумение (което бе отхвърлено от парламента в Лондон, но предстои ново гласуване), или напускане без сделка.

Премиерката Тереза Мей пък се обяви срещу опитите на депутати да отложат излизането от ЕС на 29 март. Пред депутатите в Лондон Мей посочи, че отлагането “не решава проблема, винаги ще дойде момент за решение”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа