Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Каша от коприва, боб с джанки, врачанска лютика, кълцаници с пиле, с патладжан, баници и питки могат да опитат жители и гости на Монтана на кулинарния фестивал „Бабина душица”. Организатори на кулинарния купон, който се провежда за седми път, са община Монтана и литературния клуб „Любители на кафе и дебели книги”, чийто двигател – Ели Лозанова, е и главен готвач в кухнята на открито.

Манджите къкрят на огън близо до Областната управа и общината, а край казаните с черпаци в ръце заедно с шеф Лозанова обикалят и четирима врачани. Във фестивала със свои специалитети  участват и майстори от селата Дунавци, Комарево и Говежда, а всеки изкушен от вкусните манджи и мезета може да се включи да помага.

„Да готвиш традиционни ястия, които да опитат много хора, е невероятно изживяване”, казва 17-годишната Ива Еленкова. Тя участва в литературния клуб, но на феста е поела ролята на  помощник готвач - пържи патладжан, пече чушки и бели картофи.

„Ще ми бъде полезно в бъдеще, защото има рецепти на традиционни ястия за Северозапада, които даже не съм чувала”, казва тя.  Прочутият в района майстор на черпака Дядо Скръц пък забърква боб с тревички  и джанки и баш врачанска лютика. В лютиката той слага и дива мента и маточина, които я превръщат във вълшебно ястие, споделя кулинарния магьосник.

Преди това печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, лют пипер, магданоз и зехтин се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват. „Всичко трябва да се пече на жар, защото така е най-вкусно”, обяснява Дядо Скръц и внимава да не гръмнат яйцата в тенджерата, защото „не познават това огнище” „Рецептата е простичка, но за да се получи трябва много работа!”, усмихва се майсторът и  се навежда над огъня, защото кметът Златко Живков му е обещал, че с приятели и гости ще  дойдат да пробват специалитетите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България