Какво печели Макрон?

Ширак отказа на САЩ през 2003 г. да нападне Ирак

Еманюел Макрон със сигурност не е решил необмислено да включи Франция в преди всичко американската наказателна операция по бомбардиране на Сирия в първите часове на събота, 14 април 2018 година. Решението на Елисейския дворец би трябвало да е било още по-обмислено, отколкото през март 2003 г., когато президентът Жак Ширак отказа да включи Франция в много по-мащабна американска военна операция.

Четири ползи за Франция

- Париж показа, че продължава своята постоянна политика за забрана на химическите оръжия.

- Не-ядрените сили без съмнение вече ще помислят два пъти преди да се впуснат в производството и употребата на химически оръжия.

- Ако разузнавателните сведения на френската армия са точни и ако складовете с химически оръжия наистина са били разрушени, те не рискуват никога да попаднат в ръцете на международните джихадисти и да се окажат един ден в метрото в Париж.

- Френският президент показва, че държи на думата си. По време на срещата Макрон - Путин на 29 май 2017 г. във Версай, Франция и Русия се ангажираха публично да ударят първия, който използва химически газ в сирийския конфликт.

Ако до шест месеца осъзнаем, че ударите от 14 април 2018 г. са предизвикали положително осъзнаване на руснаците и иранците и са допринесли за нехаотичния политически преход в Дамаск, ще трябва да признаем стратегическия гений на Еманюел Макрон, за това че се е подравнил по позицията на един толкова смущаващ лидер, какъвто е Доналд Тръмп. Ако обаче французите не получат нищо от американците за политиката си в Близкия изток, историята ще запомни този символичен жест като първата грешка на президента Еманюел Макрон във външната политика.

Превод: „Гласове“,

със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари