Кметът на Благоевград д-р Камбитов: Делото на светите братя Кирил и Методий остави отпечатък върху развитието на европейската цивилизация

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства жители и гости на града по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянска писменост и празник на Благоевград. С тържествено слово, на площад „Македония“, д-р Камбитов почете делото на светите братя Кирил и Методий и техните последователи. „Всеки народ има своите поводи да се гордее с миналото си.

Преди 1163 години се роди българската писменост. Делото на светите равноапостоли Кирил и Методий остави отпечатък не само върху България и славянските народи. То остави отпечатък върху развитието на европейската цивилизация. Създаването на кирилицата е едно от най-значимите събития в историята на човешката култура. Светите братя и техните ученици ни оставиха безценно, неизчерпаемо богатство – буквите. Буквите, с които пишем историята, градим настоящето и подготвяме бъдещето. Българската писменост и култура, са тези, които ни съхраниха през всичките тези векове, в най-тежките, най-трудните времена. Те са тези, които ни обединяват и ни дават идентичност в обединена Европа. Дълбок поклон пред всички, които са посветили живота си на съхранението, предаването на словото българско! С гордост можем да повторим думите на патриарха на българската литература Иван Вазов – „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат!“. Честит празник! Бог да пази Благоевград!“ “, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Програмата по повод празника започна с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий при Национална хуманитарна гимназия. В церемонията се включиха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, директор на дирекция „Правно-нормативно-обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители на Българската православна църква, културни дейци, учители и граждани. Цветя бяха положени и от името на евродепутатите от групата на ЕНП в ЕП.

Тържествата продължиха с шествие, от два лъча, предвождани от Биг Бенд – Благоевград и Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които се срещнаха на площад „Македония“.

Историческа възстановка на значими дати от историята на България пресъздадоха във впечатляващ концерт- спектакъл възпитаници на II ОУ и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Честванията продължават в 17:00 часа, когато на площад „Македония“ ще излязат Биг Бенд – Благоевград, Народно читалище „Никола Вапцаров- 1866“ и Камерна опера. От 20:00 часа пък на сцената ще се качат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Финал на тържествата ще бъде поставен с илюминации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България