Кметът на Калофер за обещаните законодателни промени: Това е победа, защото работата ни беше ходене по мъките

Огромна победа, така определи кметът на Калофер и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов обещаните законодателни промени, които ще гарантират справедливо разпределение на парите от общините. Пред БТВ той заяви, че досега са били редовно ощетявани.

“Бяхме около 200 човека, които бяха готови да излязат, а сега сме много повече, хората ни повярваха. Това е победа, защото работата ни беше ходене по мъките. Минали сме през всички институции, но без резултат. Проблемът е такъв, че държавата си дава средствата на Общините и оттам натам не хае. Големите кметове дават само там, където искат – за сметка на други”, каза Стоянов.

Той поясни, че са му отнели възможността дори да ремонтира пътищата и тротоарите в Калофер.

„Оставят ни пари за осветление и заплати, малко озеленяване, култура и календар. Сигурно и това щяха да ни ги вземат, но това е градът на Ботев, все пак. Ние обаче си ремонтираме пътищата сами, каза кметът на Калофер.

„Пълно пренебрежение от страна на Общината. Пишем докладни, вчера писах, че бездомно куче е ухапало дете – нямам отговор, а не да дойдат. Като кметове на кметства – нямаш една стотинка в джоба, не може да закършиш една дупка, налага се сам да си купиш цимент и да си го направиш, с личната си кола си карам всичко, въпреки че Калофер не е малък град”, допълни Стоянов.

Днес управляващите и кметовете на кметства се разбраха, че всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. В противен случай ще има наказания.

„При по-тежки случаи може да се наложи и блокиране на сметки от страна на държавата, ако големият кмет не ни отпусне пари. Това е победа”, каза Стоянов и допълни, че другото им искане да бъде върнат прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес – не е било удовлетворено.

Председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства коментира, че според него протестите в страната са спонтанни и зад тях не стоят политически сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България