Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор)

Задържането на кмета на Костенец Радостин Радев. Снимка: Би Ти Ви

Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Радостин Радев ще бъде обвинен и за други престъпления

Кметът на Костенец обещавал да даде 30 000 лв. на общински съветник, ако гласува определени решения, които са както в негов интерес, така и на местен бизнесмен. Това разказа заместник главният прокурор Иван Гешев.

Както съобщи „Труд”, в понеделник бяха задържани кметът на Костенец Радостин Радев и Иван Пешов, който спечелил обществена поръчка за ремонт на училището в града. Бизнесменът гарантирал сумата със запис на заповед, а Радев я обещал на общинаря, ако гласува решение, с което кметът да бъде упълномощен да договори плащанията от Държавен фонд „Земеделие”. В крайна сметка сумата щяла да стигне до фирмата изпълнител.

Радев и Пешов са зад решетките и днес прокуратурата ще реши дали да поиска от съда постоянен арест и за двамата. Общинският съветник, когото кметът искал да подкупи, бил от опозицията и Радев искал да си осигури неговия глас и за в бъдеще.

Разследването срещу кмета на Костенец започнало още през април, като по него са били използвани и специални разузнавателни средства. Жителите на града били наясно с далаверите на градоначалника и затова посрещнали прокурорите с думите: „Защо се забавихте толкова? Откога ви чакаме”. Гешев допълни, че в резултат на извършваните обиски през последните дни, обвиненията ще бъдат разширени. Радев е взел от касата на общинско предприятие 17 000 лв. и ще бъде обвинен и в безстопанственост. По-дребните му нарушения били - държане на боеприпаси в кметството и неправилно съхранение на личното оръжие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право