Кой крие истината за смъртта на лекарките

Не казват какви са резултатите от аутопсията на софийската докторка, след 30 дни щели да дадат протокол

Откриха положителни PCR тестове дни след загубата на медиците

Две лекарки от първа линия бяха настигнати от смъртта. И за двете не стана ясно каква е конкретната причина. Лекарката от Сливен Илияна Иванова бе погребана, без да й бъде направена аутопсия. Заключението на патоанатома за смъртта на д-р Нели Пандова от Центъра за спешна медицинска помощ в София “Труд" не получи с оправданието, че по закон срокът за изготвяне на протокол от аутопсия е до 30 дни.

Двата случая си приличат по това, че и двете докторки нямат положителен PCR тест, докато са боледували и били под карантина. От Националния оперативен щаб обаче ги отчетоха като поредни жертви на COVID-19 - д-р Пандовa даже 2 пъти.

След като “Труд” се усъмни в твърденията на щаба, изненадващо шефът на сливенската болница д-р Васислав Петров се присети, че д-р Иванова дала положителен тест в последните часове на живота си. При д-р Пандова нещата стоят малко по-различно, но също толкова странно. Нейният PCR, взет в Александровска, непосредствено преди смъртта й на 2 май също е отрицателен. Независимо от това, на следващия ден от щаба я отчетоха за жертва на коронавируса, без конкретни доказателства. На 5 май в 22 часа говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска съобщи на “Труд”, че при аутопсията има положителен тест.

На следващия ден - 6 май секретарят на щаба доц. Димо Димов за втори път добави софийската лекарка към жертвите на COVID, независимо че това бе направено вече на 3 май. “Към общата бройка от днес добавяме доктор Нели Пандова, за която се потвърди, през PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция”, съобщи той.

“Труд” потърси Димов за допълнителна информация. Попитахме го как е установено, че д-р Пандова е носител на вируса. “Направена е аутопсия. Взета е проба от няколко органа”, обясни Димов. Той призна, че не за пръв път им се случва пациенти да са с коронавирус, а PCR тестовете им да са отрицателни. “В световен мащаб има описани десетки подобни случаи”, подчерта той. “Смята се, че когато организмът по някакъв начин преборва инфекцията, тя остава дълбоко в белия дроб. Реално през този период човекът не е толкова заразен, но вирусът си е там, в белия дроб”, поясни д-р Димов.

Попитан от репортер на “Труд” каква е конкретната причина за смъртта на д-р Пандова, посочена в протокола от аутопсията, той заяви, че не му е известна. Каза че не е запознат със заключенията, а единствено с резултата от PCR теста, направен по време на аутопсията, който е положителен.

Един от най-добрите ни пулмолози проф. Коста Костов обясни пред “Труд”, че позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват: “Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази”, категоричен беше професорът. Той цитира данни от специализиран тест САЩ, според които “вероятността 10-и ден след началото на симптомите да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т. е., който може да заразява и да поразява, е малка”.

 

Доц. Александър Симидчиев:

Скенерът дава по-прецизна картина

PCR тестът е положителен когато вирусът е в носа и гърлото. Но той доста бързо мигрира към долните дихателни пътища и изчезва от горните. Ако вземането на пробата е от горните дихателни пътища, тестът може да е отрицателен, а вирусът да се намира в белия дроб. Т. е. там, откъдето се взема пробата няма вирус и няма как тестът да е положителен. Но ако се направи бронхоалвеоларен лаваж, ако се вкара бронхоскоп в долните дихателни пътища е възможно да се позитивира. За да се направи такова нещо обаче е задължително да има съмнения, че процесът персистира в долните дихателни пътища. Един от първите случаи, който бе открит в “Токуда” бе на пациент с класическа картина на COVID, открита на скенер и с отрицателни PCR тестове. Понякога скенерът дава много по-точна картина защото той “хваща” процесът там, където се развива.

 

Проф. Радка Аргирова:

Понякога откриваме заразата едва при операция

Ако PCR пробата не е взета от достатъчно дълбоко, тя може да се окаже компрометирана. Навсякъде е записано, че вирусът се определя най-добре, когато пробата се взема от най-дълбоките участъци на белия дроб, а това са проби от белодробен лаваж, от дълбока храчка...

PCR тестът е златният стандарт, но освен него има и много типична картина, давана от скенера. От своя опит казвам, че когато има случай с отрицателен PCR, а картината напълно съответства на COVID-19 по рентген, приемаме че е коронавирус без допълнително обсъждане. Скоро имахме болен с 4 отрицателни PCR-а. Но колегата от рентгена проф. Кирова каза - не, това е картина на COVID. Пациентът беше за сърдечна операция и успяха по време на операцията да вземат бронхиален аспират. PCR -ът се оказа положителен.

 

Доц. Атанас Мангъров:

Няма субстрат, който да съответства на COVID инфекция

Медицината не е аритметика. Отрицателният резултат не доказва, че няма, а че не се изолира вируса. Като не хващате риба в морето, това не означава, че в него няма риба. На аутопсията се вижда това, от което човек вероятно е починал. Той може да почине от много неща, но обикновено се умира от проблеми със сърцето, с белия дроб или с мозъка.

За момента няма морфологичен субстрат, хистологичен или какъвто и да е друг, който да съответства на коронавирусна инфекция. Няма. Протоколът от аутопсията може да покаже какви патохистологични или патоанатомични изменения са намерени. Те могат да са настъпили от различни заболявания. Там не може да се каже, че е умряла от коронавирус. Трябва да се посочи конкретно от какво е настъпила смъртта.

 

Танзанийски номер

Папая и коза дали положителни проби

] Президентът на Танзания Джон Магуфули разпоредил на службите за сигурност разследването по достоверността на тестовете.
Президентът на Танзания Джон Магуфули разпоредил на службите за сигурност разследването по достоверността на тестовете.

В Танзания се разгаря скандал за достоверността на тестовете за коронавирус, след като коза и папая (плодът) дали положителни проби за COVID-19, съобщава тв “Скай”.

Президентът на страната Джон Магуфули обяви, че тестовете са били дефектни, като посочи, че те са били внесени от чужбина, без обаче да разкрие от коя държава. Същевременно Магуфули отстрани директора, отговарящ за изследванията в националната здравна лаборатория.

В основата на разкриването на дефектните тестове отново стои президентът, който наредил на службите за сигурност да проверят достоверността на изследванията. Събрани били различни проби, които не били от хора, а от кози, овце и папая - видове, за които няма данни да се заразяват с COVID-19. Пробите били обозначени с произволни човешки имена и възраст и предадени за изследване, като лаборантите нямали представа, че не са човешки.

Изненадата дошла с резултатите - проби от коза и от папая били положителни за COVID-19. Според Магуфули това показва, че има и положителни тестови при хора, които всъщност не са били заразени.

“Нещо се случва. И преди съм казвал, че не бива да приемаме, че всеки тест е добър за нацията ни”, отсече президентът, който е наредил разследване.

Официално заразените с коронавируса в Танзания са 480, а смъртните случаи - 16.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България