Компания по киберсигурност: Руснаци са хакнали украинска фирма, свързана с импийчмънта на Тръмп

Руски агенти са хакнали украинската газова компания "Бурисма", свързана със скандалния телефонен разговор на американския президент Доналд Тръмп с украинския му колега Володимир Зеленски, при който е бил обсъждан сина ан Джо Байдън - Хънтър. Твърдението беше направено от за киберсигурност "Area 1", съобщава "The Wall Street Journal".

В началото на ноември руските агенти са извършили серия от опити да откраднат потребителските имена и паролите на служители на "Бурисма", като се представяли за други хора. Синът на Джо Байдън Хънтър беше член на управителния съвет на компанията.

Докладът на "Area 1" не уточнява какво са се опитвали да получат хакерите и дали опитите им са били успешни. Избраният за операцията момент обаче сочи, че те може да са търсели материал, който да навреди на Хънтър Байдън, отбелязва АП. Според компанията за киберсигурност, хакерите са били членове на същата група, която през 2016 г. извърши успешни кибератаки срещу Националния комитет на Демократическата партия и ръководителя на кампанията на Хилари Клинтън.

Телефонният разговор между Тръмп и Зеленски доведе до стартиране на процедура по импийчмънт срещу американския държавен глава, който е искал от Украйна да разследва Хънтър Байдън с цел да навреди на Джо Байдън, който е кандидат за президент на демократите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка