Красимир Анев - Точният мерник

След 4 сребърни и 4 бронзови медала от европейски първенства в биатлона, Красимир Анев дочака един от най-жадуваните - златния. Биатлонистът отстреля титлата впечатляващо на първенството в Минск (Беларус), като сгреши само на една мишена от общо 20 и финишира за 53:18,1 мин в преследването на 20 км. На 3,7 сек след българина с 3 пропуска на рубежа остана не кой да е, а норвежецът Тарей Бьо, олимпийски шампион в щафетата с Норвегия от Ванкувър 2010 и „сребърен” от Пьонгчанг 2018. Успехът му е още по-ценен, тъй като бе спечелен в конкуренцията на 108 биатлонисти. А титлата е първа за България в тази дисциплина.

Цялото ми ежедневие е посветено на биатлона, казват че съм вманиачен и фанатизиран. И така да е, аз друг начин да си добър в нещо не знам - казва европейският шампион Красимир Анев. - Упоритост, отдаденост... и цената е да жертваш много за сметка на спорта.

31-годишният самоковец наистина е изключително последователен и педантичен. Тренировките му започват от рано сутрин и приключват късно вечер. Често се налага да преодолява по 50-60 км на ден. А функционалната му подготовка през лятото например, стига до 7 часа - бягане, колоездене, крос походи, ролери, крос имитация. Отделно стрелба. Преди голямо състезание обаче задължително отива на Белмекен, както направи и сега за европейското. Именно високопланинските условия му помагат да спечели старта в Минск. Там той се преборва със силния вятър, какъвто има и у нас, а мекото време, кишата и пропадането на ските допълнително затрудняват задачата му. Но проявява железен характер и успява.

Още от дете Анев мечтае да стане биатлонист. Увлича се по “белия” спорт, когато е в 4-ти клас. Тогава в училище го открива първата му треньорка Диана Галева. “На нея дължа много, тя ме запали - признава Красимир. - Започнах да се подготвям професионално, двуразово, макар че никой ме не караше. А треньорката все ми повтаряше, че не е важно да станеш шампион на 13-14 години, а на 25 или 30.”

Първия си медал печели, когато е в пети клас - бронз от републиканско първенство. После става европейски шампион за младежи през 2007-а, стига до 4-то място в масовия старт на 15 км на световната купа в Оберхоф (Германия) през 2014/2015. Зад гърба си има и 3 участия на олимпийски игри. А сред най-емоционалните му състезания е едно европейско през 2011-а, когато от 14-о място в преследването успява да стигне до сребърен медал.

“В биатлона трябва да намериш златната среда между бягане и стрелба - разкрива шампионът. - Не може да си много добър бегач, пък да пропускаш много мишени и обратното. На нас, българите, ни е доста трудно да наваксаме с бягането, защото сме зависими от ски, вакси, в което са силни големите страни. Затова залагаме на стрелбата.”

И допълва, че както той се влага на 110 процента в тренировките същото изисква и от екипа си. “Понякога се карам с треньора и помощниците, а след това им се извинявам - разкрива Анев. - Но искам нещата да са перфектни, за да сме конкурентни на големите.”

Често името му се замесва в скандали, макар че самият той не ги търси. Смята, че те се извличат от отделните му думи и си отстоява позициите.

За свой идол българинът сочи легендата Оле Ейнар Бьорндален, осемкратен олимпийски шампион. “Норвежецът е най-големият иноватор в биатлона - смята националът. - Винаги беше с крачка пред останалите и всеки се съобразяваше с него. За мен е най-великият биатлонист, не само заради перфекната си техника. Той е човек, пример за подражание.”

Както своя идол, така и нашият шампион е с голямо сърце. А пример за това е една случка на Белмекен, в която поради липса на средства лекоатлет не може да си позволи да остане в хотелската част, а си опъва палатка над базата.

Остава там 10-20 дни без да има елементарни условия. Анев обаче го взема под закрилата си - дели с него храна, медикаменти за възстановяване и всичко останало.

А иначе през цялата си кариера Краси е подкрепян изключително много от семейството си, въпреки постоянните лагери и дългите му отсъствия от дома. Майка му е начална учителка и винаги го е напътствала да вярва в себе си. А баща му е военен. Възпитава го всичко да е по правилата, да е честен и да държи на мъжката си дума. От година и половина Анев е щастлив баща и именно на малката Карина посвещава титлата в Минск.

Успехите през последните години Краси дължи на личния си треньор Георги Фъртунов. Именно той поема щафетата от неговата откривателка Диана Галева, която се оттегля по здравословни причини през 2007-а. Шампионският тандем се готви отделно от националния отбор, но се сработва отлично. “Той си води статистика, има стратегия за участието ми в състезанията - разкрива шампионът. - Аз вярвам в неговия професионализъм. А той, че аз мога да направя нещо.”

Самият Анев описва себе си, като емоционален, патриот и много твърдоглав. Не случайно отклонява няколко предложения да се състезава за други държави. Смята, че камъкът си тежи на мястото!

 

Фен е на ЦСКА, харесва и колите

Краси Анев е фен на футбола заедно с двамата си братя. Привърженик е на ЦСКА и често ходи на мачове. Като дете за кратко играе в “Рилски спортист”, но се отказва... не обича да губи. А и стрелбата в биатлона му харесва много. В почивните си дни обича да шофира. Любител е на колите, и то на онези, които са дрифт. Много обича планините и прави дълги походи. Покрай спорта пътува много. Но признава, че най красивото място е България.

 

За него

Най-силна е стрелбата му

Стрелбата е една от най-силните страни на Краси Анев, той я усеща. Не сме имали толкова добър стрелец до момента. Много е упорит и има силен характер. Щастлива съм, че след толкова много втори и трети места, най-накрая дойде и неговият ден. Той показа, че когато му се създадат условия и спокойствие, дава най-доброто от себе си и нещата се случват. А иначе не съм изненадана, че победи олимпийския шампион Бьо, който на 3 пъти пропусна в стрелба. В биатлона е така. Веднъж си първи, после можеш да станеш и 31-и.

Екатерина Дафовска, олимпийска шампионка, председател на федерацията по биатлон

 

Приел е биатлона като свое призвание

Радвам се, че най-накрая се реализира. Той има хъс, много е надъхан и мотивиран. Запален е по биатлона до такава степен, че го приема като свое призвание. Кариерата му мина през няколко етапа. Имаше и здравословни проблеми, оттам донякъде е и любовта му към спорта. Не съм изненадана от този успех. Винаги съм казвала на него и на останалите състезатели, с които работех, че трябва да вярват в себе си, за да стигнат големите. Той като младеж, например, е бил и френската звезда Мартен Фуркад. Когато се оттеглих търсихме кой ще е най-подходящият за него треньор. И се спряхме на Георги Фъртунов, защото той сякаш е най-отдаден на биатлона. Радвам се, че техният екип се сработи!

Диана Галева, първи треньор на шампиона

 

Много амбициозен и дисциплиниран

Изключително амбициозен, трудолюбив и дисциплиниран. Много се радвам, за този успех, защото от дълго време е в световния елит, но все нещо малко не му достигаше. Специално това европейско, за разлика от другите, беше много силно. Големите нации имаха право на 7 състезатели. За сравнение, на световните купи участват по четирима. И доста от отборите дойдоха с първите си състави, след като отказаха да ходят на стартовете в САЩ. А и бяха съкратени сроковете между европейското и сега световното от 6 март.

Павлина Филипова, европейска шампионка и 4-та от олимпиадата Нагано 98.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети