Красимир Вълчев: 80 % от отпадналите ученици са в чужбина

Разтоварват раниците, на гърба на първолаците тежат 2.7 кг

80 на сто от отпадналите ученици са в чужбина, като те периодично мигрират - прибират се и пак заминават. След работата на мобилните екипи за връщане на ученици в клас са прибрани около 12000 от общо над 200 000. Това съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, около 350 са децата на емигранти и бежанци, които учат у нас, като по-голямата част е в Хасковска област.На всяко дете, което пребивава в България трябва да осигурим право на образование, каза министър Вълчев.

МОН работи по намаляване на тежестта на ученическите раници. В I клас децата носят по 2.7 кг на гърба си, а най-тежкият комплект е малко над 4 кг, посочи Вълчев. Правят се различни варианти за намаляването й - да се разделят учебниците, да има шкафчета, а там където е възможно, да се купят електронни учебници, стига децата да имат достъп до крайни персонални устройства, посочи той.

Авторските права за 1 година на електронните учебници струват не малка част от цената им. За първа година има одобрени електронни варианти на учебници за втори, шести и осми клас. Това не са просто pdf версии на учебниците, а интерактивни приложения и вече се използват от децата, обясни Вълчев. Увеличават се образователните ресурси в електронен вид. Но няма страна в Европейския съюз, която да е минала само на електронни учебници, посочи той. Това, което прави хартиените учебници по-евтини е, че се ползват три години, но на третата, децата казват, че са изхабени, коментира още министърът.

45% от училищата имат wi-fi и са покрити над 80 на сто от класните им стаи.

В сектора образование за догодина са заложени 330 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал, 32 млн. лв. за непедагогическия и средства за стипендии на учениците от 8 клас. Допълнително средства ще има и за училищни психолози и педагогически съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България