Куентин Тарантино - Хулиганът на Холивуд

В края на миналия месец майсторът на дългите диалози и наситеното насилие Куентин Тарантино навърши 55 години и се впусна активно в новия си свръхамбициозен проект. Филмът ще се казва “Имало едно време в Холивуд”, а звездите, които Тарантино е събрал досега, говорят достатъчно – Брад Пит, Леонардо ДиКаприо и Марго Роби. До последно се говореше и за Том Круз. Все още не е ясно кой тепърва ще се включи. С този епос Тарантино ще се опита да разкаже историята на Холивуд от края на 60-те години с фокус върху ужасяващите убийства на бременната актриса Шарън Тейт и нейни приятели, извършени от хипи маниаците от култа на Чарлс Менсън в Лос Анджелис.

“Имало едно време в Холивуд“ трябва да е готов до лятото на 2019-а и да излезе за 50-годишнината от убийствата. Ексцентричният режисьор и сценарист Куентин Тарантино беше уверил, че няма да се пенсионира поне до 60-годишна възраст и иска да направи общо 10 филма. В момента той има осем, а последният - едновременно епичният и камерен уестърн „Омразната осморка” - не се представи толкова добре, колкото му се искаше на Тарантино.

Пътят на Куентин към филмовия Олимп започва преди четвърт век. През 1992-а светът на независимото американско кино е разкъсан от “Глутница кучета”, а останките - пометени от разцепващото “Криминале”. Двете заглавия поставиха на картата на седмото изкуство младия Куентин, който още като тийнейджър отпада от гимназията и години наред работи във видеотека в Лос Анджелис, където си създава репутация на тотален филмов маниак.

Ранното творчество на Тарантино дефинира 90-те години през носталгията по 70-те и пленява колективното въображение на киноманите (и не само) с уникален микс от жанрове, стилове, влияния, инвенции и отправни точки.

Трудно е да си представим как щеше да изглежда днес културният пейзаж без продуктите на неговото толкова богато въображение. Освен качествени постмодерни арт авантюри, той предложи на публиката вълнуващ паралелен свят, изграден от този толкова ценен в развлекателната индустрия “тарикатски” материал.

Филмите на Тарантино събират непреодолими различия – булевардните сензации съжителстват със сюблимното, простащината е придружена от интелектуално просветление, а перверзията и насилието са балансирани от много специфичен морален компас.

Каталогът с незабравими персонажи и сцени от творчеството на Тарантино е свръхбогат – бандитите от “Глутница кучета” и “Криминале”, стюардесата от “Джаки Браун”, Булката от “Убий Бил”, нацистите от “Гадни копилета”, робовладелците от “Джанго без окови”...

През последното десетилетие Тарантино направи сериозен завой към по-зрелищното кино и вече прави по-скъпи, наситени със сложни екшън сцени, филми, които обикновено са ситуирани в някаква разпознаваема историческа епоха.

Миналата година той съобщи, че е готов да остави зад гърба си ергенския лайфстайл и е готов да прегърне семейния живот със своята приятелка Даниела Пик - съблазнителна израелска поп певица, която е с 20 години по-млада от него.

 

“Убий Бил 3” все още е на хоризонта

Провокативният майстор от много време говори за продължение на наситения с насилие опус “Убийл Бил”, излязъл разделен на две части преди 15 години. Знае се, че Тарантино наистина иска да направи терат част на кървавия си шедьвоър, посветен на свещеното студено отмъщение “Убий Бил”. Вероятно това ще стане след като Тарантино завърши “Имало едно време в Холивуд” и проекта за “Стар Трек”, но детайлите още не се знаят. Идеята му е да представи Булката (Ума Търман), която се изправя срещу порасналата дъщеря на една от жените, които уби в оригинала. Отношенията на Тарантино и Ума към момента са силно влошени и това поставя целия проект под въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети