Къщи се нацепиха заради течове в Свищов (СНИМКИ)

Започна спешен ремонт на част от водопроводната мрежа

Къщите, които се намират от двете страни на главна улица, са с пукнатини, които обхващат основите, стените и дворовете им, вследствие течове от водопреносната мрежа.

По сигнал на собствениците за бързо влошаващото се състояние, кметът на община Свищов Генчо Генчев предприе спешни мерки и поиска експертна оценка от Службата по геодезия - град Плевен. След направения експертен оглед на терена, става ясно, че има неотложна необходимост от подмяна на водопровода. Течовете от компрометирания водопровод и липсата на отводнителни шахти са допринесли за оводняване и подкопаване на земната маса. Като допълнение льоса, върху който е построен града, е неустойчив и при преовлажняване става силно податлив на пропадане.

Кметът Генчев информира областния управител проф. д-р Любомира Попова за сериозното положение и съвместно с ВиК „Йовковци“ предприеха спешни мерки, поради които ремонтните дейности вече са факт. Те ще бъдат извършени на няколко етапа:

Вече започна разкопаването на абонатните отклонения, които ще бъдат ревизирани и подготвени за подмяна. След това ще се предприеме премахване на асфалта по основната улица и разкопаване до стария водопровод, с цел подготвяне на „легло“ за новия и полагане на новите тръби.

Ще бъдат прокарани нови абонатни отклонения и едва тогава ще се спре водоподаването за 1 ден, през който ще се извърши същинската работа по подвързване на новия водопровод и абонатните сигнални ленти. След като бъдат направени хидравлични проби, ще се премине към зариване. Целият процес ще отнеме около две седмици, по време на които ще бъде ограничено движението на МПС, с цел улесняване на работата и безопасност на движението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони