Лекари и студенти дискутираха за донорството

Лекари от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново проведоха дискусия със студенти от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" за ползите от донорството. Гости на висшето учебно заведение бяха д-р Сибила Маринова-началник на ОАРИЛ и д-р Ваня Лъчезарова. Лекарките са координатори по донорство в областната болница в старата столица.

Събитието бе част от мащабната информационна кампания, която д-р Маринова и д-р Лъчезарова провеждат вече втора година в полза на донорството на органи и тъкани. Двете лекарки обиколиха десетки училища от 2016 година до сега като за първи път влязоха във великотърновския ВУЗ.

"Това бе първата по рода си среща пред студенти и преподаватели от ВТУ. Разяснихме законовите, морални, етични и медицински аспекти на донорството, настъпването на мозъчна смърт и трансплантациите. На всички срещи младите хора ни питат как могат да декларират, че искат да са донори, ако евентуално нещо се случи с тях. Обясняваме, че според българското законодателство, това няма как да стане", сподели д-р Сибила Маринова.

Реаниматорките приемат донорството за лична кауза, защото то спасява човешки животи.

„Когато за някого няма никаква надежда, той може да дари тази надежда на някой друг”, твърди д-р Сибила Маринова.

„Да убедиш някого да дари органите на свой близък е най-тежкият момент в работата“, подчертава д-р Ваня Лъчезарова.

За две години и половина д-р Маринова и д-р Лъчезарова имат десетки срещи с учениците от горните класове във всички търновски училища, с техните учители, както и с преподаватели и ученици в Горна Оряховица. Благодарение на труда и постоянството им в изпълнението на тази кампания Областната болница във Велико Търново стана донорска база № 1 в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България