Лечков и Хубчев на жребия в Лозана

Йордан Лечков, първи вицепрезидент на БФС, и Петър Хубчев, селекционер на националния отбор по футбол, ще водят официалната делегация на България за жребия на турнира Лига на нациите. Днес ще станат ясни съперниците на "лъвовете" в новата надпревара на УЕФА. Събитието ще се проведе в швейцарския град Лозана. Жребият започва в 13 часа българско време.

Бившите звезди на европейския футбол Деко (Португалия), Владимир Шмицер (Чехия), Яри Литманен (Финландия) и Александър Хлеб (Беларус) ще бъдат сред специалните гости, като всеки един от тях ще участва в тегленето на жребия за определянето на групите в четирите отделни Дивизии на турнира.

В Лигата на нациите ще участват всички 55 европейски федерации със своите "А" национални отбори, но сложният регламент обърква феновете. Ясно е, че всички тимове ще бъдат разделени в 4 дивизии в зависимост от коефициента си в Националната ранглиста на УЕФА, която е различна от класацията за национални отбори на ФИФА.

Отборът на Петър Хубчев ще се състезава в Дивизия "C". За предстоящия жребий „трикольорите“ ще са поставени в Трета урна заедно с отборите на Израел, Финландия и Черна гора, с които със сигурност няма да попаднем в една група. Така вероятни съперници на България могат да бъдат по един от отборите в другите урни. В първа са Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, а във втора - Гърция, Сърбия, Албания и Норвегия. Към тях ще се присъедини и един отбор от четвърта урна, в която се намират Кипър, Естония и Литва.

Дивизия "C" ще включва 3 групи с четири отбора и една с 3. Във всяка решетка се играе на разменено гостуване. Мачовете ще са през септември, октомври и ноември тази година.

Турнирът дава 4 квоти за Евро 2020

Лигата на нациите е самостоятелен турнир, който ще излъчва собствен победител, но през него за предстоящото Евро 2020 квоти ще получат още 4 отбора.

След приключване на квалификациите за надпреварата на Стария континент, които ще се проведат през март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019-а, ще се изиграят и плейофите на Лигата на нациите. Те ще определят последните 4 държави-финалисти на Евро 2020, освен вече класиралите се 20 тима от квалификациите (победителите и завършилите втори във всяка група).

В плейофите на новия турнир един срещу друг ще се изправят 16 отбора. На теория това би трябвало да са победителите от всяка група във всяка дивизия. Но вероятно доста от тези държави вече ще са се класирали за Евро 2020 от европейските квалификации. И съответно тяхното място ще бъде заето от следващия отбор с най-добро подреждане в Лигата на нациите, който не си е извоювал място на финалите по стандартния начин.

На теория победителите от всяка група в съответната дивизия трябва да изиграят полуфинали в един мач и финал. Така те ще определят шампиона на всяка дивизия и съответно финалист на Евро 2020.

На практика обаче, тъй като много от държавите в силни поток "А", които са победители в своите групи на Лигата на нациите, ще се класират за европейското през квалификациите, ще се наложи попълване на отборите за плейофите от по-долна дивизия. И предполага се, че това ще доведе до интересни, но сложни размествания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят