Ловците от Труд алармират: Няма дивеч, нивите са блата

Местните хора от пловдивското село готвят оплакване до Съюза на ловците и риболовците в България

Дивечът в близост до централата за преработка на биомаса край пловдивското село Труд вече липсва, алармират местни ловци. Те твърдят, че ловната зона „Тънкият път” и полето край рибарниците са залети обилно с тъмна на цвят и приличаща на катран каша с миризма на фекалии. Това възпрепятства работата на кучетата и обхода на терена, твърдят ловците от село Труд.

Те смятат да сезират Съюза на ловците и риболовците в България заради проблемите, свързани с работата на централата и изчезналия вследствие на това дивеч. Според местните авджии теренът край селото винаги е бил благодатен за птичи лов, но тази година популация на яребици няма. Липсват и зайците. Ловците са категорични, че изчезването на дивеча е заради острите миризми и заблатените с кашата със съмнителен състав ниви. „Ферметационен продукт, инфилтрат или както там го наричат за по-красиво, за нас нивите са превърнати във фекално блато и това изобщо не е нормално”, казват от ловната дружинка.

Те подкрепят протестите на хората от село Труд, които вече пет пъти изразиха публично своето недоволство от работата на централата. В селото на няколко пъти идва националният омбудсман Мая Манолова и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Инициативна група от селото стигна и до парламента, където сезира за проблема ресорните парламентарни комисии.

От Инициативния комитет в селото припомнят позицията на Министерството на здравеопазването, че централата за биогаз създава реален риск за здравето на населението в Труд. Хората от селото са сигурни, че вследствие работата на централата, се замърсяват въздуха, почвата и водите на населеното им място.

Според тях централата работи в нарушение на европейските регламенти и на не един закон от българското законодателство. Жителите на Труд декларираха твърдото си намерение да продължат да протестират и да търсят справедливост, защото според тях битката е на живот и смърт. Затова и от инициативната група са поканили в село Труд и премиера Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България