Лошото време и невнимание от страна на шофьора са причинили катастрофата край Своге

Продължават разпитите на водача на автобуса

Продължава разследването на причините, довели до тежката катастрофа край Своге, при която вчера загинаха 16 души, а 18 бяха ранени след падане на автобус с туристи в крайпътна пропаст.

В момента продължават разпитите на водача на катастрофиралия автобус. Той е обяснил пред полицията, че за миг е изпуснал контрола над превозното средство и така се е стигнало до инцидента, информира БНР. Проверката на тахошайбите на автобуса е показала, че в момента на катастрофата скоростта на автобуса е била около 45 километра в час. Участъкът е с ограничение до 40 километра, обясниха от МВР.

Алкохолната проба на водача е отрицателна. Най-вероятната версия за катастрофата е съчетание между тежките метеорологични условия в района и невнимание от страна на шофьора. Днес започва и вторият оглед на мястото. Той ще изясни какъв е спирачния път на автобуса, както и ще бъдат проведени други експертизи. Резултатите от тях ще бъдат огласени по-късно. В 14:00 часа в МВР ще има съвещание на няколко министерства по въпросите на пътната безопасност. Там е възможно да бъдат дадени и нови подробности около тежката катастрофа.

Фирмата-превозвач притежава общо 6 автобуса. Транспортното министерство я е проверявало преди няколко месеца, когато всичко е било изрядно.

"Всички документи на фирмата са изправни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка", каза заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

Местните хора споделиха, че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи.

МВР откри телефонна линия, на който роднини на пострадалите могат да потърсят информация за своите близки: 02 982 50 39.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България