Лясковчанка спечели платинен медал и трофея “Най-добро вино - шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ

Елена Голакова – Брукс е една от най-ярките звезди на винарството в Австралия

Българка спечели платинен медал и трофея “Най-добро вино - шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ. Елена Голакова – Брукс е родом от Лясковец и животът й е свързан с виното и любовта към него от ранна възраст. Съдбата я отвежда на правилното място в правилния момент и подрежда живота й по толкова интересен начин, че към момента името й е спрягано като една от най-ярките звезди на виното в Австралия.

Пътят от Лясковец до Аделаида Елена изминава благодарение на контактите си с австралийските винари, които през 90-те години на 20 век са наети от няколко български изби, за да направят виното им подходящо за вкуса на западния пазар. Елена се оказва подготвена да превежда на австралийците в Лясковец и това се оказва решаващо за бъдещата й кариера. През 1998 година тя е вече в едно от най-добрите винарски училища в света в Университета в Аделаида.

След години работа в различни страни и трупане на безценен опит как сорт, място и човек създават истински доброто вино, днес Елена е начело на няколко интересни проекти в австралийското винарство: Dandelion Vineyards, Heirloom Vineyards и Sister’s Run. Колективни проекти, в който редом с Елена и съпруга й Зар Брукс, участват и сериозни имена от винения маркетинг, лозарство и винарство на Австралия. Това им осигурява не само достъп до едни от най-добрите и стари лозя на страната, но и познание как добре направеното вино да бъде продадено.

На по-малко от десет години проектите, водени от Елена Голакова- Брукс са толкова успешни и награждавани, че лясковчанката държи в колата си един чифт обувки на токчета, с които да смени ботушите, в случай, че се наложи да се яви на награждаване на вината си. Обувка на токчета и ботуш стават част от логото на серията й вина Sister’s Run, а Елена не е спряла да тича и до днес.

За вината на Елена Голакова-Брукс вече се говори като за австралийска класика, а на професионалното й бъдеще се предричат неограничени хоризонти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България