Лятото няма да е скучно

Море, футбол и още нещо

Защо им трябваше да иронизират БСП за гласуването в парламента. Сега, сякаш да докаже, че няма съглашателство с ГЕРБ, левицата в петък напусна залата. Възможно е да се стигне и до бойкот на заседанията, активизиране и на извънпарламентарните действия. Обратно на официалната пропаганда, левите смятат, че кабинетът на Борисов се е изчерпал и рокадите няма да го спасят. С една дума, ще се стремят да предизвикат предсрочни избори до края на годината. Няма да е скучно, каквото и да стане.

А всички имат нужда от почивка, много са станали нервни. За каквото и да стане дума, веднага се възприема като елемент на политическа борба. Не мога да повярвам на очите си, като слушам как умни хора, демократи с минало, разсъждават като апаратчици от миналото, които във всяко различно мнение виждаха „идеологическа диверсия“. Оказа се, че ако не харесваш новото име на Македония, защото смяташ, че засяга българските интереси, значи си против приемането на младата държава в НАТО и ЕС. Нито повече, нито по-малко. Значи си за разширяване на влиянието на Русия на Балканите. Значи си „рубладжия“. Значи си против членството на България в НАТО и ЕС. Значи… Какво значи още? Нещо напомня за онези времена, за отречени издевателства над човешката мисъл. Като че ли не може и Македония да е в НАТО и ЕС и в същото време нашите интереси да са защитени. Още повече, че тя ще бъде поканена преди да е напълно ясна съдбата на гръцко-македонското споразумение. Учудващо е как с лекота членове на кабинета като министърa на отбраната Красимир Каракачанов или на външните работи Екатерина Захариева твърдят, че нищо в това име не ги притеснявало. Така от инат ще ни докарат до историческа грешка, която после не може да бъде поправена. И сега е доста късно, но има известна възможност гаранциите за нас да се впишат в официалните документи, които Македония предстои да подписва.

Нима министрите не си спомнят, че навремето направихме пробив в отношенията с Македония, когато там управляваше ВМРО-ДПМНЕ. После тази партия смени позицията си и сега не искаме да ги видим дори, още по-малко да приемем президента им. А самият Заев, с когото сега се прегръщаме, не беше ли преди време на други позиции? Какво ни гарантира, че ще се запази сегашният климат в нашите отношения? Винаги съм бил за повече великодушие от наша страна към изхвърлянията на македонските политици. Задължава ни ролята на родината майка. Но това не означава да изпадаме в овчедушие - доволни, че изпълнихме поръчката, значи няма проблеми. Всичко е точно, както се пее в една модна песен. Затова нека да си говорим по същество, а не с квалификации кой какъв бил. Елементарният сблъсък без аргументи на двете мнения, към който прибягват водещите на политическите предавания, може да поражда скандал, но не води до истината.

Доста елементарни бяха и опитите да се хвърли сянка на руския Мондиал. Церемонията при откриването не била така помпозна, както се очаквало. На кого показа среден пръст Роби Уилямс по време на изпълнението си при откриването? Вероятно го е показал на Владимир Путин, който бил на трибуната. Свенливо се прокрадва предположението, че е показал среден пръст на онези свои критици от Великобритания, които го обвиниха, че с участието си в програмата се е продал на Путин, когото официален Лондон обвинява за опита за отравяне на двойния шпионин Скрипал и затова бойкотира първенството. Който познава характера на Роби Уилямс ще намери това предположение за много по-вероятно. А защо Путин се държал така надменно със саудитския престолонаследник, с когото наблюдаваха заедно първия мач между Русия и Саудитска Арабия? От телевизия FOX обаче бяха така коректни да ни показват многократно ложата, за да се убедим, че Путин и принца общуваха като истински джентълмени и се ръкуваха многократно.

Като цяло програмата на БНТ от Мондиала е много богата, дано да е така до края. Отново си пролича, че ние имаме изненадващо добри футболни коментатори, що се отнася до футбола на другите страни. Те са компетентни, информирани, аналитични. Питам се кога и къде успяха да научат всичко това. Вече не се питам защо са толкова плахи и без позиция обаче, когато коментират мачовете от българското първенство. Притесняват се да не засегнат нечии интереси. Това е толкоз просто и логично.

С една дума - много информация, хубава картина, добри коментари (с изключение на някои подгласници, които сричат разни справки за отборите). Хроничен недостатък е студиото в София. Поканените гости са правилно подбрани, учудващо компетентно се изказват футболистите ни, играли в чужбина. Проблемът е в някои от водещите - неуместни шеги, насилен хумор, фалшиво поведение.

Вероятно ще продължат коментарите за срещата на двамата ексцентрици- Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Заслужава си, защото отново коментарите се плъзнаха по повърхността. Подценена бе и ролята на севернокорейския лидер, несправедливо подценена. А верният анализ ще ни покаже дали все още има път за намиране на мирен изход и от най-трудните конфликти.

 

Старата гвардия

Неминуемо беше да бъде поканен именно Тома Томов за коментар по срещата Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Макар и вече депутат, Томата, както го наричат приятелите му, показа високата си журналистическа класа. Той даде пример за безпристрастен коментар, без да се съобразява с върлуващите политически тези. Хубаво е, че го има Томата. Хубаво е, че не се е отказал от екрана. Хубаво ще е, ако го виждаме по-често.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари