Мария Габриел: Личните данни не са стока

Новият регламент за личните данни на ЕС цели да внесе повече яснота кой може да управлява личните ни данни и по какъв начин, заяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел пред БНТ. Тя допълни, че се надява в новия бюджет на ЕС цифровите технологии да са приоритетни.

9 от всеки 10 европейци са изразили притеснения за мобилните приложения, които събират личните им данни, заяви Мария Габриел. Общият регламент надгражда директивата от 1995 г., допълни тя, като правилата важат за целия ЕС.

„Личните данни не са стока. Ако искаме да градим доверие в света на новите технологии, това минава през неприкосновеността на личния живот.“, коментира Габриел.

Новите правила ще важат и за чуждите за ЕС компании, които оперират на негова територия, заяви още тя. Благодарение на новия регламент ще има повече информация кой събира данни и по какъв начин ги използва, а съгласието е ключовият елемент в регламента, допълни еврокомисарят.

Новият регламент влиза в сила на 25 май.

Мария Габриел заяви с гордост, че България участва в проекта за европейски суперкомпютър, тъй като страната ни се смята за регионален лидер в областта на тези машини. Тя припомни, че суперкомпютрите могат да извършват редица от важни, но много сложни изчисления в областта на сигурността, здравеопазването и климатологията.

„Чисто физически този суперкомпютър ще е в Люксембург.“, обяви Габриел.

Целта е суперкомюптърът да върне Европа в топ 10 на мощните компютри в света. Бюджет означава единодушие, напомни Мария Габриел. Тя допълни, че от новия бюджет на ЕС България ще иска средства за сигурност, миграция, кохезионна политика, селскостопанска политика и политика за отбрана.

„Няма как да не споделя, че имам лична мечта да видя в новия бюджет на Съюза за първи път отделна глава, посветена на цифровите технологии.“

Тя допълни, че цифровите умения и киберсигурността трябва да бъдат важни за европейските граждани.

Новият стандарт за мобилен интернет 5G е възможност на Европа да стане лидер в комуникациите, заяви Мария Габриел. Тя допълни, че правилният подход е стандартът да бъде въведен едновременно в ЕС, така че да не се повтарят грешките при въвеждането на сегашния стандарт 4G, който има отлично покритие в градските райони, но не и в селските.

Мария Габриел подчерта, че според нея Истанбулската конвенция е за защита на правата на жените и няма нищо общо с трети пол или еднополови бракове. Тя допълни, че ратифицирането на конвенцията зависи от държавите-членки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България