Махалите изригват с COVID-19 до седмици

Ромските гета са без КПП-та и крият риск от избухване на епидемия. Снимка: Пламен Стоименов

Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Тръгне ли зараза, 2 ромски фамилии заемат леглата в Благоевградско

В Пловдив искат КПП-та за 60 000

Не се ли въведат драконовски мерки с КПП-та в ромските гета у нас, до седмици картината от Бергамо ще стане действителност у нас. За това арлармираха пред “Труд” общинските администрации по места, които настояват за въвеждане на строг контрол в рисковите общности.

Никакви забрани и закони не ловят ромите, видя репортерска проверка и в столичния квартал “Татарли”.

В Благоевград масово всяка сутрин обичайните клошари и събирачи на боклуци ровят в контейнерите.

Медиатори разнесоха на всички безплатни маски, обясниха им се точно какви са правилата, но всичко за един ден. Най-рисковите махали са в Петрич, Сандански, Микрево -с по 5 хиляди души.

Ако тръгне зараза по ромските фамилии, то обявените легла за лечение в цяла Благоевградска област, няма да стигнат само за тях, показва наша справка. А те са - 280 за лечение и още 53 за по-тежките случаи.

В Пловдив искат КПП-та за 60 000 роми по махалите. Свободно движение и търговия по улиците, деца, които си играят навън под погледа на техни роднини на сладка раздумка, а когато се раздават помощи, опашки пред пощите, в които полицаи въвеждат ред, а най-тежка е ситуацията в “Столипиново”. Там, както и в Шекер, Арман и Аджисан махали живеят между 50 000 и 60 000 души. Всички тези хора под риска да се заразят с коронавирус, трябват КПП-та, защото много техни роднини в последните дни се завръщат от чужбина, а спазването на карантината е доста спорно, въпреки проверките на полицията. Леглата за лечение на заразени с COVID-19 на този етап в Пловдив са 546. “Столипиново” да бъде поставено под карантина, предложи общинският съветник от “Демократична България” Йордан Иванов.

 

Д-р Калин Поповски, депутат от ВМРО, пред “Труд”:

Без бързи тестове пламваме като Италия

Биляна Веселинова, Труд

- Получихме множество сигнали, д-р Поповски, че в много от ромските махали и квартали в страната карантината не се спазва. Какви мерки трябва да се предприемат?

- Естествено, че не се спазва там карантината. И не само в ромските махали. Трябва да се работи в две посоки и то спешно, иначе може да станем като Италия. В махалите трябва да се изследват насочено с бързите тестове. Така ще можем да се предпазим от една нова инвазия на болестта, която да пламне точно от тези гета. Нека не забравяме, че през последните два месеца, включително и в последните дни, в тези гета се прибраха хора от цяла Европа потенциални заразоносители. Бързите тестове могат много лесно и бързо да изчистят носителите на заболяването или тези които вече са прекарали COVID-19 и вече имат изграден имунитет. Необходимо е да се изследват всички хора на първа линия, но и цялото население. Сборната сума е от порядъка на 200 млн. лева - това не е непосилен разход за българския бюджет.

- Как да гледаме на идеята за слагане на КПП-та в ромските квартали?

- И да се сложат КПП-та, вътре, в самия квартал как ще спрем болестта? Какво ще стане - тези хора, които са зад КПП-та, след 15-20 дни ще задръстят болниците на България. А ние имаме само 2100 респираторни машини. Само с тестове можем да пресеем болните от здравите - авансово, авангардно. Ако оставим ситуацията както е сега, ние не знаем кога ще дойде този пик на заболяването. Така не можем да презеним и преките финансови щети на населението. А ако направим тази пресявка, след края на карантината ще можем да върнем голяма част от населението на работа.

- Къде е дефицитът в болниците - при леглата или апаратурата?

- Болнични легла в България има достатъчно. В 368 болници легла има колкото си искаме. Проблемът е в липсата на обучен персонал и няма респираторни машини. Ключовата дума е тестове, тестове, тестове. Насочено и бързо. Да, понякога имат малко разминаване. Но можем да залеем България. В Германия вече се правят 500 000 бързи теста дневно. Ако не направим авансово тестовете, трябва да удължим карантината с още поне месец и отиваме в тежки финансови и социални драматизми.

От ДРОМ предлагат помощ на Щаба

В България голяма част от ромското общество живее в почти капсулирана среда или така наречените “ромски гета”, а именно точно те могат да се превърнат в епицентър на разпространението на вируса. Това се казва в специална позиция на партия ДРОМ, която днес бе разпространена до медиите. И още: “Като отчетем факта, за хигиенните условия и култура в ромските гета, не е трудно да стигнем до извода, че ако не бъдат предприети специални мерки с цел превенция разпространението на COVID-19, това може да доведе до много тежки последствия за страната ни”, пишат от ДРОМ и предлагат техни активисти да се включат в помощ на Щаба.

 

Във Варна

Издириха спешно 800 за предупреждения

Във Варна още преди седмица бяха получени сигнали, че над 250 роми са се прибрали от гурбет от Италия и Испания без да са регистрирани от здравните власти. От общината и от областна управа са успели да издирят всички завърнали се.

“Имаме по-малко от 50 души, които все още нямат лично връчени заповеди за карантина, но на над 800 лица са връчени протоколи и предупреждения за задължителната изолация от 14 дни в рамките на по-малко от три дни”, заяви пред “Труд” вчера областният управител на Варна Стоян Пасев.

Проверка на “Труд” установи, че ромски лидери по места са започнали да раздават дезинфектанти и маски, а съседи в махалите сами подават сигнали срещу свои съседи, които не спазват ограничителните заповеди.

В три общини в региона има въведен и вечерен час - Вълчи дол, Чифлика и Аврен, но трудно могат да контролират ромските общности, особено дървосекачите.

 

В Сливен

„Надежда“ е без аптека, пускат по 2 автомобила към града

Засилено полицейско присъствие, регулиране на движението и многократни проверки на всеки адрес за спазването на задължителните домашни карантини са част от мерките за контрол, които въведе полицията в Сливен в най-големия и най-беден квартал на града - “Надежда”.

Повече от седмица на входа на 20-хилядното гето се пропускат до двама души към останалите райони на Сливен и по двама души с автомобил. Най-често сочената причина за придвижването е нуждата от аптека или банкомат. Магазини за хранителни продукти и други стоки в квартала има, но аптека и дрогерия - не. Няма откъде хората да изтеглят помощите или заплатите си. Засега под задължителна домашна карантина са близо 70 души, завърнали се от чужбина и техни контактни близки. Тук проверките се извършват по 2-3 пъти на адрес, за денонощие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България