Махат паветата по „Пенчо Славейков“

От 2019 г. пускат бусове от недостъпни квартални улици до метрото

Довеждащ транспорт от “Горна баня”, “Овча купел” и “Хаджи Димитър”

Паветата по столичния булевард “Пенчо Славейков” пред Александровска болница ще бъдат премахнати. Участъкът от бул. “Прага” до ул. “Цар Асен”, който се ремонтира в момента, ще бъде асфалтиран. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той уточни, че решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, позволяващо премахването на паважа, се отнася за конкретния участък. Преди това съветът бе поискал паважът по булеварда да се запази. Болниците в района подкрепиха общината да се махнат паветата, защото пречат на линейките.

Догодина бул. “Славейков” ще бъде ремонтиран до “Пирогов”, но дали и там ще махат паветата, ще се решава тогава. Сегашният ремонт трябва да приключи до 20 септември.

Крусев съобщи пред “Труд”, че през 2019 г. в София ще бъде въведен за първи път и довеждащ градски транспорт до метрото и за него ще бъде представена схема. “Този вид транспорт стартира с пускането на третата метролиния - есента на 2019 г., като това зависи от процедурите, защото в момента такива превозни средства в София няма”, каза Крусев. Разработват се няколко маршрута, които обхващат крайните квартали около третият метролъч като “Горна баня”, “Овча купел”, “Хаджи Димитър”. Идеята е по-малките превозни средства да влизат в по-тесните улици, където сега няма градски транспорт. Тези бусчета ще изпълняват довеждаща функция до метростанциите. Тарифата за превоз ще е единна с тази на Центъра за градска мобилност. Възможно е да се разработи нов превозен документ, който да е метро плюс метробус и цената да е друга.

Изготвя се анализ къде може да се направят нови маршрути на градския транспорт в квартали, в които сега нормалните автобуси не могат да минават. Анализират се и неефективните линии на транспорта - къде автобусите превозват малко пътници. Тези линии ще се оптимизират, но без да се закриват. Така от спестените средства ще се финансира разкриването на нови линии до метрото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България