МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв.

Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Сградата на бившата Дирекция на полицията на Лъвов мост става Център за обслужване

Електронно ЕГН слагат в новите лични карти

МВР иска да се построи нова сграда, в която да се печатат всички видове документи за самоличност. Бъдещият Дворец на паспорта е част от обществената поръчка, която от вътрешното ведомство ще обявят утре.

Към 370 млн. лв. е прогнозната цена на търга за новата система за лични документи, научи “Труд” от източници в МВР. В сумата се включва не само строежът на новата печатница, но и цялостен ремонт на сградата на бившата дирекция на полицията на Лъвов мост.

Системата ще е централизирана, точно обратното на сегашната, която действа от 2010 г. В момента в страната работят 30 пункта, в които се издават паспорти, лични карти, шофьорски книжки, документи за временно и постоянно пребиваващи чужденци и др.

Занапред всички документи ще се печатат в новата сграда, която ще се строи на терен, собственост на Академията на МВР близо до столичния квартал “Симеоново”. Помещенията ще бъдат под засилена охрана с контролиран достъп - камери, сензори за движение и т.н., а системата ще притежава усилена защита от хакерски атаки. В центъра за услуги на Лъвов мост ще се приемат заявления на граждани от всички квартали на София и населени места в страната, което цели избягването на опашки. В същото време ще останат и сегашните паспортни служби, но с двойно по-малък персонал.

Както писа “Труд” още в края на зимата, в новите лични карти ще се слага чип, какъвто сега има в международните паспорти. На първо място той ще съдържа биометрични данни – снимка и пръстов отпечатък. Вторият елемент в него е електронния идентификатор – наричан от специалистите е-ЕГН, а третият – електронен подпис. При подаване на заявлението за лична карта, човек ще трябва да заяви изрично, че желае да има и електронен подпис. Предвижда се занапред с такъв подпис да може да се гласува по интернет. Самият чип ще струва около 2 лева и се смята, че заедно с други нови елементи за защита, ще затрудни максимално фалшификаторите.

Електронният идентификатор няма да замени съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, НАП, КАТ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разширява. Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да се ограничи възможността кодът да се чете или въвежда безконтактно от разстояние. При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.

Смяната на документите няма да е задължителна, а ще се прави, когато изтича срокът им на валидност. Предвижда се да бъдат отнемани личните карти или паспортите на обвиняемите и подсъдимите и да им се издават временни документи, с които да не могат да пътуват в чужбина, ако им е наложена такава забрана. Идеята е на главния прокурор Сотир Цацаров още от 2015 г., но за да се приложи, трябва парламентът да приеме поправки в закона за документите за самоличност.

 

Документите на 2,3 млн. българи изтичат през 2020 г.

При забавяне - двойно вадене на лични карти

Валидността на личните карти на 500 000 души изтича до края на 2019 г. , а до края на 2020 г. – на още 1 800 000 души. Такава поне е била картината от 2009 г. и 2010 г., когато са били издавани предишните документи за 10-годишен срок.

МВР предвижда новата система да заработи към пролетта на 2020 г. или най късно до есента, когато изтича договорът за поддръжка на сегашната система.

Според експерти, има риск да се повторят същите опашки, каквито имаше през 2010 година. Но не това било най-голямата беда. Ако някоя от фирмите, изгубила на търга, обжалва и се спре изпълнението на новата поръчка или ако строежът на Двореца се забави, тези 2,3 млн. души ще трябва да си извадят лични карти по стария образец. В случай, че някои от тях решат, че им трябва електронен идентификатор или електронен подпис, които се съдържат в новия чип, те ще трябва втори път да ходят в паспортното и да си вадят документи.

 

С друга обществена поръчка

Плащат над 1 млн. лв. за реинженеринг

Министерство на вътрешните работи търси кандидати, които да проектират срещу 1 150 000 милиона лева без ДДС изцяло нова структура на ведомството, с която да се повиши ефективността му. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана на сайта на МВР.

Обявлението е кръстено “Оптимизиране на вътрешноорганизационните процеси (реинженеринг на процесите)”. Тя е разделена на четири части - Проектиране на нова структура на МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството; изготвяне на единната методология за реинженеринг на процесите в МВР и наръчник за нейното прилагане; извършване на реинженеринг на процесите в министерството, както и провеждане на обучения.Преди време вътрешният министър Валентин Радев поръча анализ на министерството, който бе извършен от учени от УНСС. Резултатите обаче още не са обявени официално. Основната цел е да се установят дублиращите структури и да се намали администрацията.

 

О, спомняте ли си, госпожо…

Спряха търг за 460 млн. лв. без ДДС

МВР обяви обществена поръчка за нова система за паспортите през 2016 г., когато вътрешен министър бе Румяна Бъчварова. Търгът обаче бе спрян, защото сумата от 460 млн. лв. без ДДС се видя скандално висока на всички. Парите се оказаха двойно повече, отколкото за предишната паспортна система, заработила през пролетта на 2010 г. срещу 220 млн. лв.

Шефката на МВР тогава обясни, че в сумата се включва и строежът на изцяло нова сграда за печатница. Финансовият министър Владислав Горанов обаче каза, че преди да се харчат толкова пари, е редно да се провери възможността за създаване на държавна фирма към печатницата на БНБ, която да работи по издаването на документите.

Също от онова време отпадна и идеята за реформа в МВР, която щеше да извади всички около 10 000 чиновници, включително и тези от паспортните служби в отделна държавна фирма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България