Медицински сестри разиграха екшън в Партийния дом (обзор)

Бойка Анастасова стоя на перваза на прозореца на бившия Партиен дом.

Ще седят в сградата докато бъдат чути

Искат 1300 лева стартова заплата

НСО свали Бойка Анастасова от прозореца на сградата

Повече от 24 часа протестиращи медицински сестри развиха почти холивудски сценарии с терористи в сградата на бившия Партиен дом. Без да има заложници, 5 жени с бели престилки вдигнаха на крак НСО, полиция, жандармерия и националните медии. Мая Илиева, Бойка Анастасова, Димитрия Димитрова, Надежда Маргинова и Мариета Шарапчиева влезли на заседанието на парламентарната здравна комисия в 15.30 ч. в четвъртък. Те били допуснати като гости, разказаха депутати пред “Труд”. Заседанието приключило бързо, но някъде след 16.30 ч. станало ясно, че медицинските сестри нямат намерение да напускат сградата на Народното събрание. Малко преди 08.00 ч. в петък Бойка Анастасова изправи на нокти зрителите на националните телевизии и служителите на НСО в сградата, заставайки на перваза на прозореца на зала 130. Причината - токът в сградата беше спрян.

“Ако трябва скачай”, говореха на колежката си, останалите медицински сестри.

Обявеното гражданско неподчинение придоби размерите на спасителна акция, след като лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, излезе от външната страна на фасадата и с риск за живота си успя да издърпа обратно Анастасова.

“Ще седим тук, докато не дойде някой да говори с нас. Дали ще е представител на министерство на здравеопазването или Даниела Дариткова”, заяви пред “Труд” Димитрия Димитрова от Пазарджик, която от 1-ви март е на палатки, а снощи беше част от сестрите, които се барикадираха в Партийния дом. Исканията им бяха стартовата им заплата да е равна на две минимални заплати, за да могат млади хора да започнат работа като медицински сестри. В момента те взимат около 600-700 лева.

В ранния следобед медицинската сестра Ирина Узунова изнесе пред медиите исканията на протестиращите си колежки. В тях се посочва, че специалистите по здравни грижи искат да няма търговски дружества в здравеопазването, нова регламентация на допълнителните възнаграждания, колективен трудов договор на национално ниво и др.

Аз ги познавам тези сестри, идвали са, и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало. Това коментира премиерът Бойко Борисов. “НСО правилно са действали - това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там - да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско”, заяви още премиерът.

“Смея отговорно да твърдя, че за мен това беше целенасочено организирана провокация”. Така председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира действията на представителите на протестиращите медицински сестри.

В Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Деница Сачева заявиха, че не са готови да подпишат споразумение със сестрите.

 

Кирил Ананиев:

Здравната система ще катастрофира, ако винаги казваме „да“

Това, на което станахме свидетели през последните часове - барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността. Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни - тогава за пореден път чух нови искания - за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания - кое от кое по-неизпълнимо. Това заяви министър Кирил Ананиев след извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

“Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем “да” на всичко - това е катастрофа за здравната система”, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра.

 

Шефът на НСО пред “Труд”:

Не е проявявано насилие

Не е проявявано насилие към сестрите. Това каза пред “Труд” началникът на Националната службата за охраната бригаден ген. Красимир Станчев във връзка с протеста на медицинските сестри и тяхното блокиране в сградата на бившия Партиен дом през нощта.

“Ако става въпрос за някакви специалисти психолози - те липсваха, нашите хора не можаха да се справят. Аз също не можах да се справя”, коментира той. “Не знам дали ще ме осъдите или не, но за първи път се изправям пред такава ситуация. Сложна беше и не можахме да доведем ситуацията до категорично положителен край”, каза още Станчев.

“Вчера около 18.00 ч. беше подаден сигнал до МВР. Не беше сериозен аргументът, с който ни отказаха съдействие от сорта на: “Няма ситуация със заложници”.

“Народното събрание е сграда с особен режим, тя е обект от Националната сигурност. Обектът се охранява от Националната служба за охрана (НСО)”, обясни главен комисар Иванов и подчерта, че на този етап полицията може да следи единствено за спазването на реда отвън, а не да се намесва в случващото се вътре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България