Мексико продава авиофлота на властта

Слагат на тезгяха 60 правителствени самолета и 70 хеликоптера

Боингът на държавния глава бе купен за $218 млн. през 2012 г.

В първо изпълнение на свое предизборно обещание новият президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор реши да бъдат продадени всички машини от правителствения авиофлот, съобщи Ройтерс.

“Продаваме всички самолети и хеликоптери, които корумпираните политици са използвали”, обяви Лопес Обрадор на митинг в Ксалапа в неделя, в края на първия си ден като държавен глава. Събралото се множество посрещна новината с ликуващи викове.

Паралелно новият финансов министър Карлос Урсуа свика пресконференция в Мексико сити, на която посочи, че ще бъдат продадени общо 60 самолета, в това число и президентският, и 70 хеликоптера, ползвани досега от федералното правителство. След което отведе журналистите да разгледат луксозния “Боинг 787 Дриймлайнер”, купен през 2012 г. за нуждите на държавния глава за 218 милиона долара. Фоторепортеите бяха поканени да снимат екстри като просторната спалня в самолета, както и облицованата с мрамор баня.

Боингът трябва днес да пристигне на летище в Южна Калифорния, по препоръка на производителя, където да очаква новия си собственик.

На митинга Лопес Обрадор повтори и други свои предизборни обещания, като премахване на пожизнените пенсии на бившите президенти и орязване на заплатите на висши правителствени служители, с което щели да се спестят сериозни суми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка