Милион долара и трето място в света за Григор

Григор Димитров постигна най-големия успех в кариерата си на АТП финалите в Лондон. При дебютното си участие в заключителния турнир за сезона родният тенис ас стигна финал след тежък мач с „кошмара“ Джак Сок. Американецът е сред най-неудобните съперници за Григор в мъжкия тур – досега нашият имаше едва една победа в четирите си двубоя със Сок. В полуфинала обаче хасковлията доказа на дело думите си, че вече умее да печели мачове дори когато не му върви.

Димитров сякаш не се беше прибирал в съблекалнята след предишните разгромни победи над белгиеца Давид Гофен и испанеца Пабло Кареньо Буста в груповата фаза. От самото начало той наложи вихрено темпо и Сок успя да се събуди едва при 0:3 и точка за втори пробив. Тогава за Григор настъпиха трудни моменти. Сервисът му не влизаше и отчаяният американец успя да вкара достатъчно от мощните си удари, за да обърне сета.

„Началото бе страхотно, но след това той навлезе в корта и аз го оставих да играе играта си – разказа след мача Димитров. - Но понякога човек трябва да победи вътрешните си демони, спомените си от предишните срещи с един съперник, за да успее да вземе реванш.“

Българинът направи точно това. Отговорът беше унищожителен – сет на нула само за 22 минути и десетки развети български знамена в зала „02“. Григор като с някаква магия стана отново същият играч, който започна мача, а от неуверените удари в края на първата част нямаше и помен.

„Вторият сет беше едностранен, играх много добре – призна Димитров. - За него няма какво повече да кажа. В третия сет пък трябваше да намеря малките пукнатини в играта му, за да го пробия.“

Но българинът първо трябваше да запуши дупките в собствения си сервис. Още в първия гейм Григор спаси точка за пробив, а Сок видимо се изнерви от пропуснатия шанс. Така се стигна до 8-ия гейм, когато психиката провали американеца. Той допусна две двойни грешки, после спаси първия скрит „мачбол“, но Димитров се възползва от втория. Беше ред българинът да показва характер – пропусна общо 3  мачбола и спаси два шанса за обратен пробив за Сок преди да сложи точки на двубоя.

„Сега вече мисля за тренировката в неделя – заяви Григор. - Защо я правя? За да печеля мачовете, дори когато не играя добре.

Българинът се изкачва на третото място в световната ранглиста. Класирането за финала му донесе 1,158 милиона долара от наградния фонд. С тях парите, заработени само от турнири вече са общо $11 700 000. А успех във финала снощи гарантираше още $1,2 млн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт