Минимална, но чиста победа при завръщането на ЦСКА в Европа

С минимална победа с 1:0 се завърна ЦСКА в Европа след четиригодишна пауза. "Червените" надвиха "Рига" с 1:0 след фамозен гол на Тиаго Родригес  в първи мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. След 11 години отново „Българска армия“ прие среща от евротурнирите. Последният път, когато това се случи, бе срещу „Тулуза“ при равенството 1:1, лишило тима от място в груповата фаза на УЕФА. Сега секторите „А“ и „В“ се пукаха по шевовете, а „Г“ остана затворен, тъй като все още няма седалки.

Официален дебют начело на „армейците“ записа новият наставник Нестор Ел Маестро. Сърбинът с английско гражданство заложи на стража Витаускас Чернаускас пред новото попълнение Данте Стипица. В центъра на отбраната пък си партнираха капитанът Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски. Ляв бек бе Джеферсон, а отдясно първи минути за отбора записа Борис Секулович, бившият играч на „Слован“ (Братислава). Дебют направи още португалецът Жоржиньо, а сред титулярите бе и 17-годишният талант Валентин Антов. Треньорът на тима обаче бе лишен от типичен нападател след продажбата на Фернандо Каранга. Именно Тиаго пое тази роля, а по крилата "червените" разчитаха на Енрике и Жоржиньо.

Двубоят започна с едноминутно мълчание в пачет на починалия по-рано през деня легендарен бивш футболист на „червените“ Димитър Марашлиев. Срещата премина под инициативата на ЦСКА, но като цяла рядко успяваше някой от двата тима да стигне до чисто положение за гол.

Първата по-сериозна ситуация се откри още в 8-ата минута, но изненадващо това бе пред вратата на Витаутас Черняускас. Литовецът обаче успя да парира удара от близо на оставения напълно непотокрит в наказателното поле Иван Енин. Последва отговор на домакините, а след хубава многоходовата атака Тиаго стреля, но в ръцете на Озолс.

В самия край на първата част отново се наложи Черняускас да демонстрира отличния си рефлекс след пропукване в защитата на „червените“.

След почивката дойде и така очакваният гол за ЦСКА. Негов автор стана Тиаго Родригес след типичен за него мощен удар от близо 30 метра в 49-ата минута.

Последваха равностойни минути, в които столичани не предприемаха рисковани ходове, а гостите разчитаха на по-затворена игра. До края "червените" потърсиха и втори гол, но той така и не падна. В крайна сметка Ел Маестро дебютира с минимална, но чиста победа. Реваншът е след седмица в Рига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ