Министър Десислава Танева: Гарантирам бързо решение за пострадалите от градушките

Гарантирам бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в село Морава.

Десислава Танева посочи, когато приключиобследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три. Министърът на земеделието заяви, че към момента друг екип на Министерството е в община Летница. „Днес сутринта почти заедно пътувахме, тъй като там има същите процеси“, каза Танева.

По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни. „Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък“, изтъкна министърът на земеделието. Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

„Не е добър поводът, по който се срещаме. В тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен. В този случай всичко изглежда поправимо. Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населени места, са земеделците. Така става и през зимата“, допълни Танева. Според нея тези неща трябва да се оценяват, когато се говори за земеделието.

Танева отчете, че в страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години. „От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки“, допълни Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес