Министър Петкова: „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България

Снимка: Архив

„Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„До края на годината дъщерната компания, собственост на „Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт“, обяви тя.

„Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с „Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия“, посочи Теменужка Петкова.

„В меморандума ще има поле за сътрудничество по отношение на правната регламентация на дейността на борсата, регулаторната рамка, за обучение на кадри и обмяна на опит“, каза още енергийният министър.

На 21 декември ще бъде открита обществената поръчка за реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на българо-сръбската граница.Това каза министърът на енергетиката в отговор на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за приетите изменения и допълнения в Енергийната стратегия на Република България до 2020 г.

„От страна на „Булгартрансгаз“ се подготвя проектна документация за обществена поръчка във връзка с доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в етап линейна част“, каза още Петкова.

Тя поясни, че в рамките на следващата седмица документацията ще бъде изпратена до Агенцията по обществени поръчки за осъществяване на предварителен контрол по законосъобразност. „След приключване на процедурата по контрол дружеството ще обяви обществената поръчка след публикуване на обявление в официален вестник на ЕС и публикуване на решението за откриване на процедурата“, каза още Петкова.

"Вчера КЕВР публикува доклад, съдържащ подробно описание на процедурата и насрочи открито заседание за обсъждане на доклада и документацията за провеждане на ангажиращата фаза 3 от процедурата за проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Бургартрансгаз“. Това открито заседание ще се проведе на 19 декемри 2018 г. Съгласно сроковете се очаква КЕВР да излезе с решение на 21 декември. В тази връзка се предвижда от 21 декември до 31 януари „Булгартрансгаз“ да проведе фаза 3 от процедурата, като паралелно с това на 21 декември 2018 г. възнамеряваме да обявим обществената поръчка за реализация на проекта. Това се прави с цел да можем да реализираме заложените срокове и цели, които сме си поставили", обясни Петкова.

"Предприети са необходимите действия за акционерно участие в изграждането на LNG терминала в Александропулис", каза енергийният министър в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов за приетите изменения и допълнения в Енергийната стратегия на Република България до 2020 г.

„Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акционерния капитал в съвместното акционерно дружество“, поясни Петкова.

„С оглед осигуряването на функционирането и ликвидността на газовата борса се предвижда подписване на споразумение с Централноевропейския газов хъб - компания, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия. В периода между 17 и 21 декември предвиждаме официално подписване на този меморандум за сътрудничество“, каза Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България