Михаел Шумахер - Легендата

Никой друг във “Формула 1” няма толкова титли – 7, толкова спечелени състезания – 91, и толкова класирания в тройката – 155. Михаел Шумахер е най-успелият пилот, рекордьор, идол, легенда. Днес той навършва 50 години.

Единственото сигурно нещо за Михаел Шумахер в момента е, че нищо не е сигурно. Преди пет години, когато падна при каране на ски във френските Алпи и получи тежка черепно-мозъчна травма, неговата говорителка Сабине Кем заяви: “Той се намира в сигурни ръце под лекарско наблюдение и за него се полагат възможно най-добрите грижи.” Тези думи бяха казани на 29 декември 2013 г., а оттогава бяха повторени и потретени много пъти до днес. Близките на пострадалия пилот продължават да не дават ясен сигнал какво се случва с него. Това се знае от много тесен кръг от хора, които мълчат. Всяка изпусната дума, която може да носи някаква конкретна информация, поражда хипотези и догадки – може да са верни, но може и да не са.

От пет години фактите не се променят – Шумахер се намира в сигурни ръце под лекарско наблюдение и за него се полагат възможно най-добрите грижи в семейното имение на брега на Женевското езеро. На всички е ясно, че състоянието му не е добро, но никой не казва какво точно е. Дали може да става, да ходи, да говори, да се храни, да се смее... Това се превърна в една от най-стриктно пазените тайни в съвременния свят и едва ли може да се случи някъде другаде, освен в Швейцария. Какво ли не опитаха “разузнавачите” на булевардните медии, за да се доберат до някоя снимка, диагноза, разказ на очевидец или нещо такова. Напразно.

И днес, когато Шумахер навършва 50 години, нищо няма да се промени. Вероятно така ще бъде и на следващия, и на последващия му рожден ден. Големият шампион хем е тук, хем го няма. И причина за отсъствието му не е катастрофа, болест, проява на слаб характер или някаква лична драма, а нелепата случайност да се натъкне на няколко метра извън обработената ски писта на покрит с пресен сняг камък и при падането да удари тежко главата си върху друг остър камък, разцепил каската му.

Този инцидент, разиграл се между 11 и 12 часа на 19 декември 2013 г. във френския зимен курорт Мерибел в присъствието на приятели на Михаел и сина му Ник, предопредели тъжната съдба на седемкратния шампион във “Формула 1”. Събитията по-нататък са ясни и могат да се опишат в едно изречение – спасители, хеликоптер, болница, поставяне в изкуствена кома, черепно-мозъчна операция, лечение, изваждане от комата, рехабилитация и транспортиране до семейния дом в Швейцария. Това е сигурното. Несигурното е дали се подобрява, дали пази паметта си, дали общува и изобщо колко е останало от стария Шумахер след пораженията в мозъка.

До фаталното падане на ски пистата в очите на много хора Шуми изглеждаше като любимец на съдбата. Роден е в най-обикновено семейство. Завършва механотехникум. Баща му и майка му се хващат на втора работа, за да му дават пари да тренира картинг – той става пазач на картинг пистата, а тя върти лафката. С талант, упоритост и известна доза късмет Шумахер стига до “Формула 1”, печели две поредни титли с “Бенетон”, а по-късно и пет поредни с “Ферари”. Статистически той е най-добрият, най-успелият, най-великият пилот.

Участва в общо 306 състезания с “Джордан”, “Бенетон”, “Ферари” и “Мерцедес”. Притежава 7 титли (рекорд), 91 победи (рекорд), 155 класирани в тройката (рекорд), 77 най-бързи обиколки (рекорд) и уникалните 13 победи в един сезон (рекорд). Впуска се в епични дуели, рискови маневри, скандали. Безпределно амбициозен, целенасочен, безпардонен, обзет от манията да е най-бързият на пистата, да прави нещата по перфектния начин. Образцов съпруг на жена си Корина и грижовен баща на двете си деца Мик (вече обещаващ млад пилот) и Джина-Мария (шампионка по езда). И макар че не печели пари от пет години, а може би вече не е в състояние дори да се подпише под някакъв договор, Шумахер днес е шестият по богатство спортист в света в последната класация на “Форбс” със състояние от 1 милиард долара.

Михаел и близките му живееха живот мечта, докато жизненият му път не направи остър завой към камъка на ски пистата. Съдбата го превърна от свой галеник в своя жертва. След инцидента в Алпите преживелият десетки опасни ситуации на асфалта и в екстремните си хобита спортист “изчезна” от света, без да го е напуснал физически. Шумахер обаче продължава да вълнува хората, макар че вече пет години не присъства в публичното пространство. Защото постиженията му прекрачват границите на човешките възможности. И защото отдавна е легенда.

 

Два пъти го обявиха за мъртъв през 2018 г.

През изминалата 2018 година Михаел Шумахер периодично “пълнеше” новините, без никъде да се е появявал, без нищо да е казвал и без никой нищо да е потвърждавал. На два пъти в медиите се появиха неверни информации за смъртта му – първо през пролетта, а после и през лятото. След това гръмна “бомбата”, че семейството му напуска имението си на Женевското езеро и се мести на по-топло в Майорка. И до днес това не се е случило. През есента бившият му мениджър Вили Вебер, с когото фамилия Шумахер отдавна не е в добри отношения, отчая феновете с твърдението, че състоянието на Михаел е безнадеждно. Вебер обаче никога не е бил допускан до Шуми след инцидента на ски и думите му са емоционални, а не рационални.

 

За него

Най-великият за всички времена

Михаел Шумахер винаги ще бъде най-великият автомобилен пилот за всички времена. Той оказа голямо влияние върху мен. Когато бях ученик и играех “Формула 1” на конзола за електронни игри, винаги избирах да карам с името на Шумахер. Днешните ни успехи с “Мерцедес” се дължат и на него, защото той и Нико Розберг положиха основите на победите, на които се радвам аз сега.

Люис Хамилтън, пилот на “Мерцедес”, петкратен шампион във “Формула 1”

 

Разплаквам се, когато мисля за него

Внимавам какво говоря за Михаел, за да не създавам спекулации. През ноември гледах заедно с него в дома му в Швейцария състезанието за Гран при на Бразилия. Посещавам го често – поне два пъти в месеца. Когато мисля за него, се разплаквам. Времето, през което работихме заедно, беше най-доброто в моя живот. Заедно написахме историята на “Формула 1”.

Жан Тод, президент на Международната автомобилна федерация FIA, бивш директор на Шумахер във “Ферари”

 

Синът му чука на вратата на „Формула 1“

Михаел беше най-важната фигура в най-важните десетилетия от историята на “Формула 1”. Той беше “моторът” за развитието на автомобилите, състезателите, механиците, инженерите, за целия ни спорт и свързания с него бизнес. Гледам колко добре се развива състезателната кариера на сина му Мик, който стана европейски шампион във “Формула 3” и от новия сезон отива във “Формула 2”. Той скоро ще почука на вратата на “Формула 1”.

Норберт Хауг, шеф на спортното направление в “Мерцедес” от 1990 до 2012 г.

 

Той е в най-добрите ръце

Благодарим от цялото си сърце на всички, които заедно с нас отбелязват рождения ден на моя съпруг Михаел. Бъдете сигурни, че той се намира в най-добрите ръце и правим възможно най-доброто за него. Моля за разбиране, че не коментираме чувствителна тема като здравословното му състояние. Заедно с Михаел и с децата взехме решение да запазим това в най-тесен семеен кръг.

Корина Шумахер

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена