Млад гастроентеролог от Горна Оряховица участва в конгрес в Загреб

Д-р Илко Костурков усвоявал модерни медицински техники

Гастроентерологът д-р Илко Костурков от болницата в Горна Оряховица бе един от малкото български млади специалисти , който участва в Международния конгрес в Загреб. В международния форум, който се проведе от 6 до 9 декември в столицата на Хърватия, се включиха 10 български гарстоентеролози, като седем от тях бяха от столични болници, а трима- от лечебни заведения в Русе, Пловдив и Горна Оряховица. В конгреса са взели участие още и медици от Австрия, Австралия, Швеция, Германия, Франция, Южна Корея, Швейцария и др., които са обменили опит и идеи.

На форума са били показани най- нови технологии и практики в областта на гастроентерологията, и се е провел уъркшоп за младите медици.

" Училището премина в няколко сесии. Върху модели от свински стомахчета ни учеха да оперираме и да овладяваме най- съвременни техники. Имаше сесии за мукозни резекции и субмукозни дисекции (б.а.интервенции за отстраняване на предракови полипи)", сподели д-р Костурков.

По думите на медика от МБАЛ "Свети Иван Рилски", във форума са взели участие и авторитетни лектори от световна величина.

За младия гастроентеролог участието в конгреса е изключително ползотворно, като в момента е в процес на внедряване на нови ендоскопски техники в болницата в Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България