Два пъти Бог

На 80 години Морган Фрийман все още е една от най-продуктивните и уважавани мегазвезди на Холивуд. Той е играл и продължава да играе роли на авторитетни лидери – президенти, генерали, вождове... Но най-иконични и поп-културно разпознаваеми са изявите му в образа на Бог. Фрийман два пъти е влизал в ролята на Всевишния – във „Всемогъщият Брус“ и „Всемогъщият Еван“. Като иронично намигване към тези знаменити превъплъщения наскоро той бе водещ на престижна и амбициозна документална поредица, посветена на религията и Бог.

В професионален план Фрийман разделя времето си между измислените персонажи в Холивудските филми и документалното кино. Той често участва само със своя могъщ и ярко разпознаваем глас зад кадър на разнообразни проекти – от анимации до исторически поредици. Но дори това е достатъчно за вдигане на нивото на всяка продукция, в която Фрийман участва. Неговата история е автентичен пример за постигането на “Американската мечта”. Тръгнал от дъното, той се изкачва на върха и се задържа там.

Фрийман се ражда през лятото на 1937 година в Мемфис в семейството на Морган Патърфийлд Фрийман - бръснар, починал през 1961 година от цироза на черния дроб и Майми Една, която тогава работи като чистачка. Семейството често се мести по време на детството му, първо в Грийнуд, Мисисипи, Гери, Индиана и накрая в Чикаго, Илинойс. Актьорският си дебют той прави още на 8 години, играейки главна роля в училищно представление.

През 1955 година изоставя обучението си в “Джаксън Стейт Юнивърсити”, и става механик във Военновъздушните сили на САЩ.

В началото на 60-те години Фрийман се мести да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в “Лос Анджелис Комюнити Колидж”. По-късно живее в Ню Йорк и работи като танцьор. Прави театралният си дебют през 1967 година в пиесата The Niggerlovers, където си партнира с Вивика Линдфорс. Участва в мюзикъла “Хелоу, Доли” през 1967 година, заедно с Пърл Бейли и Къб Калоуей

В началото на 80-те години Фрийман започва да участва в по-големи филми, но във второстепени роли. Големият пробив идва с образа на шофьора Хок във филма “Да возиш мис Дейзи” и на сержант Ролинс във филма “Слава” през 1989година.

През 1994 година Морган Фрийман се затвърждава като звезда и актьор от световна класа с ролята на Ред в драмата “Изкуплението Шоушенк”. През 90-те той прави хит след хит - “Робин Худ: Принцът на разбойниците” (1991), “Седем” (1995), “Смъртоносно влияние” (1998), в който играе Президента на САЩ, и в екранизациите по романите на Джеймс Патерсън – “Завръщането на паяка” (1997) и продължението от 2001 – “Целуни момичетата”, където се въплъщава в ролята на агент Алекс Крос.

Фрийман използва характерния си дълбок глас зад кадър във филмите “Война на световете” и в номинирания за Академична награда “Оскар” документален хит – “Походът на императорите”.

След три номинации за “Оскар” (1987, 1989 и 1994) през 2005 година печели наградата на Академията за поддържаща роля в драмата на Клинт Истуд “Момиче за милиони”.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети