Морето не дава риба за Никулден

Шаранът поевтинява, цената на морския улов тръгна нагоре

„Повече от 45 години съм в морето и знам, че след силна година следват няколко слаби”. Това прогнозира капитан Красимир Вангелов от Несебър пред “Труд” още преди няколко месеца. Тогава рибарите уловиха първите паламуди и решиха, че риба ще има. Да, ама не. Прогнозата на “Труд” за съжаление се сбъдна и тази година морските ще честват Никулден с шарани.

“Прекалено бедна бе тази година на паламуд”, коментира несебърският капитан. Според него, това се дължи на атмосферните условия и храната. Тази пролет е била студена и затова, минавайки край нашите брегове, рибата не е хвърлила хайвера си, а го е задържала. “Тя има такова свойство - да задържа хайвера”, обясни Красимир Вангелов.

Така, при положение, че хайверът е хвърлен късно, не е чудно че сега рибите са малко и маломерни. Няма и паламуд, който да изтиква рибата към брега. По принцип паламудът “пътува” край нашите брегове с 22 мили в час или с 44 км/ч, направо е като бърз скутер. Той избутва рибата към мрежите и сам пада в тях, но тази година просто го няма.

Интересен факт е, че преди няколко дни именно паламудът е направил така наречения “девер”. Това няма нищо общо с роднинското понятие.

Тъй като водата в Черно море все още е топла, понякога “царят на морето” решава да се върне. В това време пък другата риба, примерно барбунът, тъкмо да влезе в Мраморно море, и е принуден заради идващия насреща с бясна скорост паламуд да се върне обратно. Ситуацията се нарича “девер”. Паламудът естествено е малък- 500 грама, а на това движение, предизвикано от него, се дължи фактът, че последните дни рибарите са наловили доста барбун.

“Както върви, ще си правим курбана за Никулден от замразена риба”, оплакаха се пред “Труд” преди броени дни риболовците от Ченгене скеле- рибарското селище край Бургас. Шаранът в момента на рибната борса “Краснодар” е 5-6 лева килото.

“Важно е колко люспи има рибата, която се приготвя за Никулден”, разказа Димитър Янчев - Брадата, кмет на селището. Колкото люспи има - толкова пари ще имат банкерите. За рибарите пък обратното. Колкото люспи - толкова кръпки по панталона на рибаря. Това било проклятието на рибата - задето я лови морският вълк, разказва Брадата.

За миналата паламудена есен, всички рибари си спомят с носталгия. Тогава мрежите и касите преливаха от чернокоп и паламуд. Чернокопът бе толкова мвного, че по едно време цената му на пазара стана рекордно ниска - стигна 2 лева.

Чакат времето да утихне

Докато рибата излезе, времето се влоши

Преди десетина дни се появиха пасажите с риба, които чакаме толкова дълго тази есен, но времето сега се влоши. Това коментира за “Труд” Йордан Господинов, представител на Асоциацията на производителите на рибни продукти “БГ Фиш”, към която се числи най-големият риболовен флот. Започнал е промишленият улов на барбуна, сафрид, цаца и чернокоп, но все още паламуд почти няма. Има добър улов и на калкан. Деликатесната риба може да се намери на пристанището в Балчик само за 22-23 лв./кг, преди матрапазите да са я изкупили и изкарали за Турция, където на борсата в Истанбул стига до 40 долара, казаха от бранша. До 3-4 декември рибарите се надяват морето да се успокои, вятърът да утихне и корабите да излязат за добър улов за Никулден.

На рибната борса във Варна

Най-евтина е таранката - по 3 и 4 лв

Чернокопът достигна

8 лева за килограм, сафридът - 9

Традиционната риба на Никулден - шаранът, се очаква да поевтинее от 7 лв на 6 лв/кг. Търговците на голямата Рибна борса във Варна се надяват да завъртят от него по-добър оборот в сравнение с друга година заради сегашния слаб морски улов, но винаги по-предпочитан от местните на трапезата. Цената на прясната риба пълзи нагоре срещу наближаващия празник.

Тези дни чернокопът поскъпна от 5 и 6 лв. на 8 лева. Черноморският сафрид гони цена от 9 лв./кг, а гръцкият върви по 4 и 5 лв за килограм. Турската трицона се предлага по 3 лв., а родната цаца по 2 лева. Прясната ципура струва 16 лв., а заргана е по 15 лв. Кефалът е по 5 лева, охладен паламуд от Южното Черноморие върви по 10 лв. на килограм. Едрите попчета, известни още като лихнус, удариха цена от 8 лв/кг. Най-деликатесната риба - калканът, вече се предлага по 30 лв. Замразената скумрия от Норвегия държи твърда цена по 6 и 7 лв.

Търговците са заредили щандовете с различни видове сладководна риба, като най-евтина е таранката - по 3 и 4 лв., толстолобът по 3.50 лв. , щуката по 8 лв., пъстърва по 12 лв., а моруната е 20 лв. В хипермаркетите пуснаха шаран по 4.50 лв./кг , но интересът е по-голям към живия на пазара.

Сезонът е много слаб, уловът е дребен, оплакват се рибарите от Варна. Тези дни има и голямо вълнение от над 3 бала, духа силен вятър с над 15-16 м/сек и лодките стоят вързани на брега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България