Музеят в Търново показва безплатно експозиции, свързани с последните дни от живота на Левски

Културната институция отбелязва 181 години от рождението на Апостола на свободата

По повод 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2018 г. Регионалният исторически музей във Велико Търново ще отвори за безплатни посещения експозициите си, свързани с последните дни от живота на Апостола на свободата. Те са обособени в музей „Възраждане и Учредително събрание” и музей „Затвор”.

През целия ден в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат прожектирани филми, свързани с живота на Левски, дарени от Национален музей „Васил Левски” в Карлово.

Филмът „За Левски и вярата” е с продължителност 15 минути, сценарист и режисьор е Горан Благоев. Документалната лента е посветена на една малко известна страна от живота на Левски - връзката му с православната вяра. Филмът обрисува Апостола като първия възрожденски българин, който въвежда революционната символика - кръстът и Евангелието и проследява връзката на православната вяра и християнските ценности с цялостната философия на великия българин.

Филмът „Черна легенда” е с продължителност 50 минути. Сценарист е Георги Мишев, режисьор Дочо Боджаков. Той е посветен на темата за предателството на Левски и задава въпроса – кой е всъщност предателя? Един филм, представящ отговорности и ценности, добросъвестност и стремеж към свобода, но и човешка нетърпимост, злоба и клевети.

Филмите, оспорващи установени във времето твърдения и поставящи въпроси, несъмнено ще провокират публиката. Всеки един от зрителите ще открие нещо ново и различно, нещо за себе си и ще погледне на Левски и хората около него по различен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони