Над половин милиард за образователна инфраструктура предоставя правителството на общините

Над половин милиард лева за ремонт и саниране на училища и детски градини по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“, предоставя правителството на общините. Това съобщи народният представител от ГЕРБ – Велико Търново Станислава Стоянова, която е член на парламентарната Комисия по образование и наука. За първи път се предвиждат ремонти и на физкултурните салони и спортните съоръжения.

С 624 000 000 лв. ще се обновят 416 университета, училища и детски градини, които имат общо 255 269 възпитаници, обобщи Стоянова.

Народният представител припомни, че Общините Горна Оряховица и Свищов имат договори за безвъзмездна финансова помощ по инвестиционен приоритет „Образователна инфраструктура“, а Община В. Търново е в процес на подписване на договор за финансиране.

Проектът за подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица е за ОУ "Св. св. Кирил и Методий", ЦДГ "Бодра смяна" и ОДЗ "Елена Грънчарова“, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 2 909 132,00 лв.

Обновяването на обекти на образованието в Община Свищов засяга ЦДГ №3 „Радост“, ЦДГ №1 „Васил Левски“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Овча Могила, а безвъзмездното финансиране е за 2 421 240,23 лв.

Три училища и три детски градини във В. Търново ще бъдат обновени с проект за развитие на модерна образователна инфраструктура, финансиран с 7 888 300,66 лв. по „Региони в растеж“. Училищата, в които предстои цялостна модернизация, са СУ „Владимир Комаров”, СУ „Г. С. Раковски” и „Спортно училище Велико Търново”, а детските градини са „Пролет”, „Ален мак” и „Рада войдода”.

„13 милиона за обновяване на образователни заведения се инвестират във Великотърновска област. Вярвам, че след няколко месеца ще можем да покажем на децата и родителите добрите съвременни условия. Щастлива съм, че работата на правителството на Бойко Борисов води до добри резултати, които се забелязват и оценяват. При днешната среща на премиера с кметове, ректори и директори на училища и градини, председателят на СБУ г-жа Янка Такева благодари за увеличението на работните заплати на учителите и изтъкна, че за първи път от години говорим за откриване на училища“, коментира народният представител Станислава Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони