Над 18 000 нарушения в строителството

Инспекцията по труда командирова екипи от страната в София

Работи се без каска и с опасни машини

Над 18 000 нарушения в строителството в България установи Главна инспекция по труда (ГИТ) през първите девет месеца на годината. Те са резултат от общо 34 680 проверки, включително и по националната програма за саниране. В 68% от случаите (12 670) проблемите са свързани с безопасността на труда при работа, което показва, че масово в България строителите продължават да работят без каски, както и на необезопасени машини или съоръжения, които пряко застрашават живота и здравето им.

Останалите 5730 нарушения са свързани с трудово-правното законодателство, което в повечето случаи означава работа без договор.

“Данните показват, че въпреки засиления контрол в сектора от няколко години, той продължава да бъде рисков, както по отношение на безопасността на труда, така и при законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, работното време и почивките”, уточниха от ГИТ. Оттам обявиха още, че институцията изпраща в София командировани екипи от страната, които да подпомогнат колегите си “заради силно завишените обеми на строително-монтажните дейности в столицата”.

Акцент при проверките, освен безопасността на труда, ще е дали се спазват разпоредбите за работното време, почивките и отпуските.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика