Над 22 млн.лева влизат в Котел от Европа

Община Котел е в готовност да усвои 22,5 млн.лева по европейски програми - съобщиха от местната администрация. Европроектите са в различна фаза, някои са изпълнени, по други работата предстои.

Създаден е социално-здравен център за 343 хил.лева. С безвъзмездна помощ за 490 хил.лева са открити над 80 работни места за лични асистенти, домашни помощници, медицински специалисти, които оказват помощ на 168 нуждаещи се възрастни граждани. Съвместно с общините Сунгурларе и Върбица е създадена местна инициативна група с одобрена стратегия за 5,7 мнл.лева - това са пари, които ще подкрепят местния бизнес. Котел е сред общините, които успяха да осигурят най-голямо финансиране за предоставянето на топъл обяд за хора от уязвимите групи. Със 7,2 млн.лева ще има топъл обяд до края на 2019 г. за 2200 души в 19-хилядната община. Предстои подмяна на вътрешните водопроводи и изграждане на съоръжения в Тича, Нейково, Пъдарево и Жеравна, рехабилитации на улици, обновяване на гробищните паркове, на площадните пространства в града и селата, предстоят ремонти на обществени сгради за енергийна ефективност. "Имаме 8 проекта за реставрация на православните църкви, като 6 от тях са одобрени, стойността е за 3 млн.лева" - съобщи зам.кметът Румен Стоилов.

"Членството на страната ни в ЕС дава възможност на общините с получената финансова помощ да решат съществени за хората проблеми" - коментира кметът Коста Каранашев. Данните за проектната готовност на община Котел бяха съобщени на дискусионен форум по повод юбилейната 10-годишнина от членството на България в ЕС, организиран от областния управител Чавдар Божурски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България