Над 33 000 евро на ден ни глобява Брюксел

Плащаме от бюджета или от удържане на средства от европрограми

България да плаща общо над 33 000 евро на ден глоби за неприети закони в две области поиска Европейската комисия. Причината е, че страната ни не е отразила в нормативните си актове европейските правила в областта на авторското право и тези за развитие на морските територии. От ЕК съобщиха още, че са поискали Съдът от ЕС да определи размерът на глобите за двете нарушения.

Санкциите се плащат от деня на решението или друга дата, определена от съд, до деня, в който страната се съобрази с европейските правила. Погасяването става или чрез удържане от парите по европрограми, или чрез директни преводи от националния бюджет.

Поисканата от Брюксел глоба за нарушение на правилата за авторското право е 19 121 евро на ден. Тя е заради непълното отразяване в местното законодателство на директивата за защита на авторското право, която е факт от 2014 г. Освен за България ЕК иска глоби и за Люксембург, Румъния и Испания.

Брюксел иска от съда да наложи и глоба от 14 089 евро на ден на България за неспазване на директивата за развитие на морските територии. Подобни искове има и срещу Финландия и Гърция. Тази директива също е от 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България