Над 40 фирми пожелаха да се включат в Задруга за чиста храна

Радетели за качествено хранене учредиха организацията и избраха Управителен съвет

Над 40 фирми от цялата страна са пожелали да се включат ва новоучредената Задруга за чиста храна. На заседание в събота във великотърновското село Арбанаси основателите на организацията избраха Управителен съвет.

"В сдружението влизат представители на всички сектори от хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е те да си сътрудничат, за да бъде върнато доверието към българските вкусове и храни. Сред тях са както представители на големи предприятия с износ в целия свят, така и еднолични търговци с малки производства", съобщи председателят на Задругата, диетолог и собственик на заведения Филип Хайвазиан от Русе.

Стоичко Миличин, който представлява фирма "Фиоликон-97" от Пловдив допълни, че след като приключат юридическите процедури участниците в задругата ще регистрират собствена търговска марка и лого.

"Възнамеряваме да определим критериите за сертифициране на продуктите, които ще бъдат съобразени със специалисти по здравословно хранене от различни университети.Като следваща стъпка възнамеряваме да разкрием щандове на своите продукти в магазинната мрежа. След това ще създадем и собствена верига магазини", уточни Сотир Ненов, собственик на голямото предприятие за захарни изделия "Си Комерсиал 7" от Самоков , което изнася продукция за 39 държави.

003

Той информира още, че другата цел на сдружението е да излезе с дефиниция какво е чиста храна. Ненов е категоричен, че от това с какво се храни човек зависи какво "гориво" дава на организма си.

"От качеството на храната, зависи и качеството на живот на всеки от нас", убеден е Сотир Ненов.

Билкарят и лечител Емил Елмазов пък, който също е член на УС на сдружението изтъкна, че всички производители, които членуват в задругата ще подпишат харта, с която ще гарантират, че суровините им са от чисти български производства.

"Ниската себестойност на продуктите може да се осигури от добре организираното производство, от прякото договаряне, без посредници, и от доверието между партньорите, които се членове на сдружението", уверява зърнопроизводителят Георги Славейков.

Членовете на задругата ще разработят съвместни проекти с Центъра за обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, които ще насърчават здравословната храна сред децата. Всеки от производителите ще представи свой продукт - еталон.

Собственичката на сладкарска фирма Ани Кашева представи първия съвместен продукт, от суровини, предоставени от членовете на сдружението.

"В сладкиша няма захар, консерванти и трансмазнини, брашното е от лимец, шоколадът е от какао и стевия, а пълнежът от конфитюр с над 60 процента плод, също без захар", изреди Кашева.

Членовете на задругата подчертаха, че нямат претенции да носят марката"био", но ще се стремят да утвърждават качеството на чистата храна. Организацията е отворена за още български производители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони